Οι 2019 προσδοκίες της Ηλείας

Με μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες και με φόβο για νέες διαψεύσεις και απογοητεύσεις ξεκινά το 2019 για την Ηλεία. Το 2018 ήταν μια χρονιά με κινητικότητα σε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά επί της ουσίας χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα και αναμονή.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Για την πρώτη μέρα του χρόνου, η εφ. «Πατρίς» επέλεξε να καταγράψει τα εννέα σημαντικότερα έργα-παρεμβάσεις που περιμένουμε να υλοποιηθούν εντός του 2019, προσφέροντας στους αναγνώστες έναν οδηγό που θα τους αποδείξει –καθότι είναι και εκλογική χρονιά- αν οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη ή θα μείνουν στα χαρτιά.

ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ

Ό,τι κι αν γράψουμε για αυτό το έργο, θα είναι λίγο και ανεπαρκές για να περιγράψει το τι νιώθουν οι Ηλείοι. Κλείσαμε μια δεκαετία αναμονής, με αποκοπές, δημοπρατήσεις, ακυρώσεις, τεμαχισμούς και νέες δημοπρατήσεις, αλλά επί της ουσίας είμαστε εκεί που ήμασταν το 2010, στο μηδέν. Η μόνη –αλλά ουσιαστική διαφορά- είναι ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με περίπου 300 εκατ. ευρώ και χρονικό όριο ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2022. Οι 6 από τις 8 εργολαβίες έχουν περάσει προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οδεύουν προς συμβασιοποίηση. Ωστόσο, παραμένει το «αγκάθι» με τις δύο εργολαβίες που απομένουν, αφού έχουν μπει στον φαύλο κύκλο των προσφυγών. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες το 2019 και ότι θα ολοκληρωθούν ομαλά, παρά τον φόβο που απορρέει από τους πολλούς αναδόχους.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δυσεπίλυτο – ίσως και άλυτο. Το δίκτυο των ΟΕΒ (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) είναι παρωχημένο και στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα χρέη του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού σε ΔΕΗ και ΙΚΑ είναι στα τέσσερα εκατ. ευρώ, χωρίς ρεαλιστική προοπτική εξόφλησης, οι εργαζόμενοι όμηροι και απλήρωτοι σε επίσχεση, ενώ οι ΤΟΕΒ ανά διαστήματα μένουν χωρίς ρεύμα. Μοναδική χαραμάδα ελπίδας η επικείμενη ένταξη του έργου υπογειοποίησης του αρδευτικού στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 69 εκατ. ευρώ, για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο και να σωθεί ο πρωτογενής μας τομέας. Μαζί και με μια ρύθμιση των οφειλών ίσως λυθεί το πρόβλημα. Το καλάθι των προσδοκιών, όμως, είναι μικρό.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών είναι πια παρελθόν για την Ηλεία και ειδικά για τον Πύργο, που το βίωσε πιο επώδυνα από κάθε άλλη πόλη, επειδή επέλεξε τη νομιμότητα αντί των… ΧΑΔΑ. Ωστόσο, η ενδιάμεση λύση της μηχανικής διαλογής στον ΧΥΤ Τριανταφυλλιάς έχει ξεπεράσει τα χρονικά όρια της έννοιας «ενδιάμεση». Τον Μάιο το έργο μπήκε ως ΣΔΙΤ στο νέο ΕΣΠΑ με 17 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο ο φάκελος πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όλα δείχνουν ότι –έστω και με 5 χρόνια καθυστέρηση- η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά θα ξεκινήσει φέτος. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 33 εκατ. ευρώ. Η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας είναι 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Γρηγορείτε για να μη γίνει ΧΥΤΑ ο ΧΥΤΥ και επιστρέψουμε στο παρελθόν.

ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ

Η εγκριση των τευχών δημοπράτησης του συγκεκριμένου οδικού τμήματος από τον Γεν. Δ/ντή Συγκοινωνιακών Υποδομών, Γ. Καρνέση ήταν πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο για την Ηλεία. Μένει η υπογραφή Σπίρτζη για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός και να γίνει η δημοπράτηση τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για έργο 20 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια στον δρόμο που ξεκινά από τον Αλφειό ποταμό και καλύπτει όλη τη νότια Ηλεία, ενώνοντάς τη με τη Μεσσηνία. Βελτιώνει την πρόσβαση στον Καϊάφα και σε όλες τις παραλίες (Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Κακόβατος κλπ) και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Να πάει καλά όμως ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει φέτος το έργο…

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Οι εξαγγελίες τον περασμένο Φεβρουάριο για τρεις πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία (δύο στον Πύργο και μία στην Αμαλιάδα) δημιούργησαν προσδοκίες, αλλά έκτοτε η σκόνη καταλάγιασε και αναδείχθηκαν οι δυσκολίες. Ποιες είναι αυτές; Αφενός η μηδενική πρόοδος στις συζητήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για συγχώνευση και αφετέρου η διαφωνία ως προς τη σχολή που θα έχει η Αμαλιάδα. Εκεί υπάρχει το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων, όπου έχει γίνει η μεγάλη επένδυση με το Εδαφολογικό Εργαστήριο από την Περιφέρεια, όμως ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνησή του στο Μεσολόγγι, αφού για εκεί προορίζεται η Γεωπονική Σχολή. Για την Ηλεία είχε προταθεί τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στην Αμαλιάδα και δύο τμήματα στον Πύργο, Μουσειολογίας και Ενημέρωσης. Προς το παρόν έχουμε από ένα ΤΕΙ σε κάθε πόλη και περιμένουμε…

ΤΡΕΝΟ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ

Ο σιδηρόδρομος είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της Ηλείας, για αυτό και η αναστολή λειτουργίας το 2011 λόγω κρίσης αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα. Ελπίζουμε ότι οι παθογένειες που οδήγησαν το τρένο στην απαξίωση, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Την ώρα που η Ευρώπη αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα βάζει το τρένο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Ηλεία μένει πίσω. Η πρωτοβουλία Γεωργιόπουλου και οι συνεχείς επαφές με τον ΟΣΕ απέδωσαν καρπούς, καθώς το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη διάθεση 10-15 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για να επαναλειτουργήσει το τρένο Πάτρα-Πύργος με προοπτική ως τη Ζαχάρω. Οι μελέτες ολοκληρώνονται σταδιακά, συνεπώς περιμένουμε τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών μέσα στο 2019.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΪΑΦΑ

Η λίμνη Καϊάφα και τα Ιαματικά Λουτρά, μετά την ιστορία του 2004 και το σχέδιο αξιοποίησης που ματαιώθηκε τότε, εγκαταλείφθηκαν από την πολιτεία, αφού ο τότε ΕΟΤ και η τωρινή ΕΤΑΔ, δεν ασχολήθηκαν ποτέ επί της ουσίας, παρά την ολική καταστροφή από τον πύρινο εφιάλτη του 2007. Τον περασμένο Ιανουάριο η περιοχή εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, με στόχο να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της και να αποκτήσει ο –πραγματικά ασύγκριτης ομορφιάς- Καϊάφας τη θέση που του αξίζει στον τουριστικό χάρτη.

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

Τον Απρίλιο του 2018 «ξαράχνιασε» η υπόθεση αεροδρόμιο στην Ηλεία. Ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, έκανε δεκτό το αίτημα Γεωργιόπουλου για τον αποχαρακτηρισμό του Επιταλίου ως «κρατικού αερολιμένα». Έτσι, έγινε το πρώτο μικρό βήμα για να αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση από την αερολέσχη Πύργου. Ο επόμενος διατυπωμένος στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις, να αδειοδοτηθεί το αεροδρόμιο ως πεδίο προσγείωσης ελαφρών σκαφών και βαθμιαία να γίνει πόλος έλξης για τα μικρά αεροπλάνα, δίνοντας ξεχωριστή αναπτυξιακή ώθηση. Δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα…

ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΡΙΑ

Τη διόρθωση του λάθους -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- της αποξήρανσης της Λίμνης Μουριάς το 1960 επιζητούν οι Αρχές και οι φορείς της Ηλείας. Με διαρκείς οχλήσεις προς την κυβέρνηση, ζητείται ο επαναπλημμυρισμός της Λίμνης Μουριάς, αίτημα που ουσιαστικά προκάλεσε και την επίσκεψη του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνη, το καλοκαίρι στην περιοχή μας, ώστε να έχει πλήρη εικόνα. Η περιφέρεια συμφωνεί, ο δήμος συμφωνεί, η κυβέρνηση συμφωνεί. Τι περιμένουμε; Το 2019 πρέπει να γίνει η παρέμβαση, πριν μας το πάρουν στα… μουλωχτά μέσω υπερταμείου!


Πηγή