Ο άγνωστος πύργος του Ρούφου στην Πάτρα

Είναι μία από τις πιο γνωστές οικογένειες στην Πάτρα, αυτή των Ρούφων. Η ημερομηνία εγκατάστασης της οικογένειας στην Πάτρα προσδιορίζεται γύρω στο 1698, με τον Γεωργάκη και τον Σταμάτη Ρούφο.

Ακολούθησαν πολλά ακόμα γνωστά μέλη, μιας οικογένειας που έχει δώσει το όνομά της σε ένα σχολείο («Ρούφειο») και σε τέσσερις δρόμους της πόλης: Γεωργίου, Βασιλείου, Μπενιζέλου και Κανακάρη (παλαιότερα και στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

Πολύ μακριά από το κέντρο της Πάτρας και το σημείο όπου βρίσκονται αυτοί οι οδοί (απέχουν μεταξύ τους, μάξιμουμ 700 μέτρα) υπάρχει ένας… σωρός από πέτρες…

Βρισκόμαστε κοντά στο χωριό Ρωμανός, στους πρόποδες του Παναχαϊκού. Σε πολύ μικρή απόσταση, 10-15 λεπτά, από την Πάτρα και αμέσως μετά την έξοδο της Περιμετρικής στην Εγλυκάδα, σε υψόμετρο 400-450μ.

Μπορεί να κανείς να θαυμάσει τη θέα από την Πάτρα και να εντυπωσιαστεί με αυτό το πέτρινο κτίσμα που έχει το όνομα «Πύργος Ρούφου» και είναι κτίσμα, κατά πώς λένε κάποιοι, της εποχής της Τουρκοκρατίας. Ανήκε στον Βασίλειο Ρούφο (1880-1960).

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή του και γιατί παρέμεινε ημιτελές. Λίγο πιο πέρα είναι η «Νερομάνα» του Ρωμανού, όπου και το παλαιό υδραγωγείο της Πάτρας, που φτιάχτηκε επί δημάρχου Γεωργίου Ρούφου.

Μια πέτρινη κουκκίδα στο χάρτηΕτσι φαίνεται από ψηλά

Τάσσος Σταθόπουλος


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία