Παφ και… πρόστιμο! Τι γίνεται στα μαγαζιά της Πάτρας και ποιοι κινδυνεύουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη […]

Εδώ και μία εβδομάδα τα καταστήματα εστίασης έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία όλους τους όρους που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους. Οι όροι αυτοί απαγορεύουν ακόμα και τα τασάκια στα μαγαζιά, ενώ ισχύουν και για όσους έχουν σταματήσει να είναι καπνιστές και έχουν μετατραπεί στους λεγόμενους ατμιστές, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο που τελευταία είναι αρκετά της μόδας.

Οι πελάτες των καφετεριών, των εστιατορίων και γενικότερα των μαγαζιών αναψυχής επιβάλλεται πλέον να καπνίζουν έξω από τους κλειστούς χώρους και μέσα στο διάστημα αυτό που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου, έχουμε δει αρκετούς να την… βγάζουν έξω, πίνοντας τον καφέ τους ή το κρασί τους στο κρύο, επιλέγοντας αυτή τη λύση από το να μπαινοβγαίνουν στο κατάστημα.

Εφαρμόζεται πραγματικά όμως ο νόμος; Πώς φτάσαμε έως εδώ;

Το 80% των μαγαζιών είναι με τον νόμο

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά στις «7Μ» ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, ένας από τους ανθρώπους που στήριξε από την αρχή αυτή την εκστρατεία, ρισκάροντας, ξέροντας ότι ενδέχεται ο τομέας του να πληρώσει ένα σοβαρό κόστος, σε εποχές δύσκολες για την εστίαση, με τα έξοδα για τους επαγγελματίες να τρέχουν το ένα μετά το άλλο και το όλο θέμα για τους καπνιστές και τους αντικαπνιστές να μοιάζει “πολυτέλεια”.

“Είναι κάτι που πρέπει να γίνειανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην εστίαση. “Ήδη το 80% των καταστημάτων εστίασης εφαρμόζουν τους όρους του αντικαπνιστικού νόμου, με τους επαγγελματίες και τους πελάτες τους να δείχνουν ότι έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα του μέτρου”.

Η ανοχή και πως φτάσαμε στους ελέγχους

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Στεργίου το όλο θέμα δεν κινήθηκε απλά και μόνο από τον ΣΚΕΑΝΑ. Είχε προηγηθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου το σχετικό έγγραφο του υπουργού Υγείας σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του νόμου.

Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ φορέων για την διοργάνωση της καμπάνιας για την αντικαπνιστική εκστρατεία και φτάσαμε στην επιστολή των έξι συλλόγων που πήγαν το όλο θέμα στον εισαγγελέα, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου που έτσι και αλλιώς είχε ξεκινήσει η ισχύς του.

“Τότε είναι που πήραμε το μήνυμα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι από εδώ και στο εξής ξεκινούν οι έλεγχοι στα μαγαζιά με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες” τονίζει ο κ. Στεργίου.

“Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το όλο θέμα δεν εξελίχτηκε απότομα. Αντίθετα υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα ανοχής για να ξεπεράσουμε το μεταβατικό στάδιο και πλέον η σταγόνα είχε φτάσει στο χείλος του ποτηριού, άρα δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό”.

Τα κλιμάκια και τα αυστηρά πρόστιμα

Οι έλεγχοι γίνονται αποκλειστικά από τα κλιμάκια του υγειονομικού και ήδη έχουν εντατικοποιηθεί στην αγορά. Οι παραβάτες τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα και όσοι επαγγελματίες πιάνονται να ανέχονται τους καπνιστές μπαίνουν εύκολα στην μαύρη λίστα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουν από εδώ και στο εξής τις συχνές επισκέψεις των κλιμακίων στα μαγαζιά τους.

Τα χρηματικά πρόστιμα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φτάνουν στα 500, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι καπνιστές που τιμωρούνται με 50 ευρώ κάθε φορά, όταν οι ελεγκτές τους πιάνουν να καπνίζουν μέσα στους κλειστούς χώρους.

Όμως δεν σταματούν εκεί. “Οι συνάδελφοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή” τονίζει ο κ. Στεργίου. “Η τέταρτη παρατήρηση που γίνεται σε ένα κατάστημα έχει τιμωρία το κλείσιμο του μαγαζιού για δέκα μέρες, ενώ στην πέμπτη σου αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για δύο χρόνια. Όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για αυστηρά πρόστιμα που όμως συμπεριλαμβάνονται στο νόμο”.

Το υπόλοιπο 20% και οι “πειρατές¨

Τι γίνεται ωστόσο με το υπόλοιπο 20% που δεν έχει συμμορφωθεί με την νέα κατάσταση; “Γνωρίζουμε ποιο είναι… Έχουμε κάνει προσπάθειες για να τους μεταπείσουμε και να τους δείξουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Πρόκειται για… πειρατές που έχουν βγάλει την ουρά τους από έξω και δεν έχουν καταλάβει το όλο θέμα. Τους έχουνε πάρει ακόμα και τηλέφωνο για να σταματήσουν και για να τους προειδοποιήσουμε να αλλάξουν τακτική”.

Μέσα από την τακτική αυτή που ακολουθούν οι λίγοι δημιουργείται εκτός των άλλων σοβαρό πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού. “Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Όλο παλεύουμε για ένα μεροκάματο και δεν μπορούν ορισμένοι πονηροί να εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν τους τζίρους τους κρατώντας τους καπνιστές στα μαγαζιά τους, θα έρθει σύντομα η στιγμή που οι μη καπνιστές θα τους γυρίσουν την πλάτη και δεν θα ξαναπατήσουν εκεί”.

Τα πλαστικά ποτήρια και οι πελάτες

Στον σύλλογο γνωρίζουν και για τα πλαστικά ποτηράκια που κυκλοφορούν σε ορισμένα καταστήματα εστίασης αντί για τα τασάκια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – καπνιστές.

“Ξέρουμε τι γίνεται. Αυτό όμως είναι και θέμα των υπολοίπων πελατών του κάθε καταστήματος. Δεν μπορεί να ανέχονται τέτοιες καταστάσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη τους και να βλέπουν να κυκλοφορούν πλαστικά ποτήρια και τσιγάρα δίπλα από παιδιά και έγκυες γυναίκες την στιγμή που τρώνε.

Το σημαντικό όμως για μας είναι ότι τα καλά και σοβαρά καταστήματα της Πάτρας είναι μαζί μας και έχουν εφαρμόσει από την αρχή τον νόμο”. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πελάτες – καπνιστές στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνονται στις υποδείξεις που τους γίνονται και συμμορφώνονται, πηγαίνοντας έξω για να καπνίσουν. “Υπήρξαν κάποια παράπονα από πελάτες, αλλά μεμονωμένα, σε επίπεδο μουρμούρας, όχι κάτι σοβαρό. Οι περισσότεροι από τους καπνιστές ήδη έχουν συνηθίσει την νέα κατάσταση”.

Είναι ζήτημα πολιτισμού η εφαρμογή του

Ο κ. Στεργίου είναι αισιόδοξος ότι το όλο θέμα δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα και αυτή τη φορά ο νόμος θα καθιερωθεί στην καθημερινότητα μας. “Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ζήτημα πολιτισμού και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας την οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να σταματήσει και καλούμε όλους τους συναδέλφους να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήδη έχει εφαρμοστεί στην Αλβανία, στην Βουλγαρία, στην Τουρκία και σε πολλές πόλεις της επικράτειας. Δεν μπορεί η Πάτρα να μείνει έξω από όλο αυτό…”

(από Εφημερίδα 7Mέρες Ενημέρωση)


Πηγή