Πάτρα: οι δέκα αρχιτεκτονικές προτάσεις για τη διαμόρφωση Περιαστικού Πάρκου Πολιτισμού

Το ενδιαφέρον δέκα μελετητών προσέλκυσε η «Μελέτη Ενοποίησης σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου» στο πλαίσιο του Πανελληνίου διαγωνισμού που προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι δέκα ιδέες θα παρουσιαστούν στο κοινό την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον πολυχώρο εκδηλώσεων Royal.

«Ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και το περιεχόμενο των ιδεών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που προκηρύξαμε, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι πολίτες όταν τους δίνεται βήμα να εκφραστούν, γίνονται ενεργοί πολίτες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, πρόσθεσε:

«Πρεσβεύουμε την αντίληψη της συμμετοχικότητας και εισάγουμε μια καινοτόμο διαδικασία. Οι ίδιοι οι πολίτες σχεδιάζουν τον τόπο τους. Μαζί θα αλλάξουμε την όψη την περιοχής. Μαζί θα αναβαθμίσουμε την βόρεια είσοδο της πόλης. Μαζί θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Περιαστικού Πάρκου Πολιτισμού που θα ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο».

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η διατύπωση ιδεών με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής πρότασης με στόχο την ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπ’ όψη της γεωμορφολογία της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τα αξιόλογα ή διατηρητέα υφιστάμενα κτίρια.

Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους διακεκριμένους επιστήμονες και έμπειρο τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να επικυρωθούν και να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόκειται να απονεμηθούν τρία βραβεία. Το πρώτο 9.000 ευρώ, το δεύτερο 6.600 ευρώ και το τρίτο 4.400 ευρώ. Πλέον των βραβείων, η Διοργανώτρια Αρχή μπορεί έπειτα από υπόδειξη της Κροτικής Επιτροπής και χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική, να εξαγοράσει έως τρεις προτάσεις, αντί του ποσού των 500 ευρώ εκάστη.

Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης για την περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου

Στην ίδια εκδήλωση (18/3/19) πρόκειται να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και η βραβευθείσα πρόταση για τη διαμόρφωση ενός Πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου στην περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ιδεών που προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο ανάπτυξης με τίτλο Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης για την περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου), η οποία παρουσιάστηκε ήδη στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το προκαταρκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου

Μέσα στον Μάρτιο πρόκειται να παρουσιαστεί και το Προκαταρκτικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης (MasterPlan) που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος Λαδόπουλου, στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας. Ήδη ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει λάβει τις σχετικές κατευθύνσεις από τις ομάδες εργασίες του Δήμου Πατρέων και της ΠΔΕ.

Τα προκαταρκτικό σχέδιο θα αξιολογηθεί αντιστοίχως από τους εμπλεκόμενους φορείς για να διαμορφωθεί στη συνέχεια το οριστικό σχέδιο και να ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητα που απαιτείται για να ενταχθεί το έργο στα ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    29 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία