Πάτρα: Περπατήσαμε στις γραφικές γειτονιές της Άνω πόλης, του Βλατερού και της συνοικίας Τριτάκη – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Φωτογραφικό περίπατο στις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές της Πάτρας έκανε το thebest.gr. Περπατήσαμε στην Άνω πόλη, στο Βλατερό και στη συνοικία Τριτάκη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Άνω πόλη

Στις γειτονιές γύρω από το Φρούριο της πόλης και το Ρωμαϊκό Ωδείο, στην Άνω πόλη δηλαδή, αρχικά κατοικούσαν κυρίως φτωχοί εσωτερικοί μετανάστες των χωριών της ενδοχώρας, από το Αίγιο μέχρι τον Πύργο.

Σήμερα η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα δρομάκια που είναι «στολισμένα» από υπέροχα νεοκλασικά αλλά και πιο σύγχρονα κτίρια που, κατά κανόνα, έχουν σεβαστεί την αρχιτεκτονική ιδιομορφία της Άνω πόλης.

Όμορφα κτίρια που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά, πολύχρωμα, χαμηλά, με αυλές, μπαλκονάκια και παράθυρα ανοικτά. Λουλούδια, γλάστρες αλλά και διακοσμητικά δέντρα συμπληρώνουν το σκηνικό που μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Τότε που η Πάτρα ήταν πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, πιο κομψή… πραγματική αρχόντισσα!

Και βέβαια, ανά τακτά διαστήματα, «ξεπετάγονται» από το πουθενά υπολείμματα του Ρωμαϊκού παρελθόντος της πόλης, αρχαιολογικά ευρήματα που αν είχαν αξιοποιηθεί καταλλήλως θ’ αποτελούσαν πραγματικούς «κρυμμένους θησαυρούς» για τους επισκέπτες της Πάτρας.

Βέβαια δεν είναι όλα ιδανικά στην Άνω Πόλη. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Εγκαταλελειμμένα, ετοιμόρροπα νεοκλασικά, που αποπνέουν δυσοσμία και αποτελούν «καταφύγιο» ακόμα και έκνομων δράσεων αλλά και «μουτζουρωμένοι» τοίχοι σε, κατά τα άλλα πανέμορφα σπίτια, «γκριζάρουν» κάπως την περιοχή, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να της… πάρουν την μαγεία της.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Έργα ανάπλασης

Ο Δήμος Πατρέων θα προχωρήσει σε σειρά έργων ανάπλασης της Άνω πόλης με στόχο την μετετροπή της συνοικίας σε έναν επισκέψιμο άξονα που θα προσφέρεται για αναψυχή και ευχάριστη διέλευση.

Οι μελέτες που έχουν εγκριθεί ορίζουν την ήπια πεζοδρόμηση τριών οδών. Του Παντοκράτορα, της Σισσίνης που οδηγεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο και της Παπαδιαμαντοπούλου τη συμβολή της με το Δασύλλιο).

Παράλληλα, θα διαμορφωθούν κατάλληλα όλα τα κάθετα δρομάκια που οδηγούν στο Κάστρο και στο Δασύλλιο, αρχής γενομένης από αυτό των Εισοδίων που θα ανακαινιστεί, αλλά και των υπολοίπων γραφικών στενών που υπάρχουν στο εσωτερικό της Άνω Πόλης.

Παρεμβάσεις ανακαίνισης προβλέπονται επίσης στις σκάλες Τριτάκη που οδηγούν από το Κάστρο, στην Άνω Πόλη, ενώ τα στενά που θα φτιαχτούν θα ενώνονται μέσω του Παντοκράτορα με το ήδη διαμορφωμένο μονοπάτι, συνδέοντας έτσι το Βλατερό με το Δασύλλιο και το τουριστικό περίπτερο που υπάρχει εκεί.

Βλατερό – Συνοικία Τριτάκη

Βλατερό ή όπως μας το είπαν οι παλιοί της περιοχής, Εσχατοβούνι. Είναι ο τελευταίος (έσχατος) λόφος του Δασυλίου και γι' αυτό και πήρε το όνομα Εσχατοβούνι. Στους πρόποδές του είναι η περιοχή Γούβα. Και ειδικότερα μια γειτονιά που έχει κρατήσει όλες τις εικόνες και τις μυρωδιές απο την παλιά Πάτρα. Η συνοικία Τριτάκη.

Η συνοικία Τριτάκη, σύμφωνα και με το wikipedia, αποτελεί μέρος του Βλατερού και πήρε το όνομα της από τον Κρητικό συνταγματάρχη Νικόλαο Τριτάκη. Στην περιοχή είχε αγοράσει το 1866 είκοσι ένα στρέμματα ο Τριτάκης, ο οποίος κατοικούσε στη Πάτρα απο το 1824.

Τα συγκεκριμένα στρέμματα είχαν παραχωρηθεί στον Εμμανουήλ Παπανικολάκη απο τον Καποδίστρια για αποικισμό Κρητικών αλλά αυτός μεταβίβασε τα διακαιώματα στον Τριτάκη.
Το κράτος δεν αναγνώρισε την μεταφορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί δικαστική απόφαση (184/1876) του Αρείου Πάγου για να λυθεί η υπόθεση.


Oι φωτ. είναι των Γιάννη Πεφάνη και Tεό Αλεξίου / postin.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία