Πάτρα: Στο “κόκκινο” έχει φτάσει η ζήτηση στα ξύλα για καύση – Οι τιμές για κάθε είδος

Χαμός γίνεται στην Πάτρα με τα καυσόξυλα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση αυτές τις μέρες με το κρύο που κάνει και με τα περισσότερα νοικοκυριά να μην έχουν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της τσουχτερής τιμής του.

Οι Πατρινοί προσπαθούν να ζεσταθούν αγοράζοντας ξύλα για το τζάκι ή για την σόμπα, με την αγορά του είδους, στα καταστήματα δηλαδή που ασχολούνται με την ξυλεία, να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τεράστιες ποσότητες να διακινούνται σε καθημερινή βάση, είτε με νόμιμους τρόπους, είτε στην μαύρη αγορά.

Έτσι και αλλιώς τα όρια μεταξύ νόμιμης υλοτομίας και παράνομης είναι ρευστά από την στιγμή που δεν δίνεται στον καταναλωτή κάποιο επίσημο παραστατικό και έτσι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από που προέρχονται τα ξύλα που παίρνει.

Οι τιμές στα νόμιμα καταστήματα ξεκινούν από τα 90 με 95 ευρώ το κυβικό και φτάνουν έως και τα 120, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου και το δέντρο από το οποίο προέρχεται.

Το πιο φθηνό ξύλο θεωρείται η οξιά που την βρίσκει κανείς στα 90 ευρώ, ενώ το πιο ακριβό θεωρείται το πουρνάρι, λόγω της ποιότητας του το οποίο το βρίσκει κάποιος στα 120 ευρώ το κυβικό.

Το δρυς (η βελανιδιά) ένα ακόμα δέντρο που προσφέρεται για καύση ξεκινάει από τα 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 110 ευρώ, ενώ η ελιά που επίσης έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς είναι βραδύκαυστη, βγάζοντας δυνατή φλόγα, είναι στα 100 με 110 ευρώ το κυβικό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ζήτηση στην αγορά ξυλείας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα να είναι αρκετά αυξημένη, αφού πρόκειται για μία μορφή θέρμανσης που θεωρείται η πιο φθηνή από όλες, τόσο από το πετρέλαιο, όσο και τα ηλεκτρικά θερμαντικά είδη που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.


Πηγή