Πάτρα – Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Υγεία κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού!

Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αν και αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα της Υγείας κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού από τσιγάρα, συμφέροντα, γραφειοκρατία, αδιαφορία και κυνισμό.

Είναι σκάνδαλο γιατί:

  1. Το κάπνισμα δεν σκοτώνει μόνο τους καπνιστές αλλά σκοτώνει ή επιβαρύνει την υγεία και όσων αναπνέουν συστηματικά τον καπνό από τα τσιγάρα των άλλων, παθητικούς καπνιστές αλλά και εγκύους, παιδιά, ασθματικούς και άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  2. Οι έλεγχοι εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κλειστές παιδικές χαρές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί.
  3. Το Υπουργείο Υγείας δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους ενώ η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια.

Οι παρακάτω συλλογικοί φορείς της Πάτρας που υπογράφουν αυτό το Δελτίο Τύπου δηλώνουν ότι:

  • Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος αποτελεί δείγμα πολιτιστικής υποβάθμισης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της αδιαφορίας των φορέων της πολιτείας.
  • Είμαστε ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ, όταν οι συμπολίτες μας καπνίζουν σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους , ενώ ο νόμος το απαγορεύει.
  • Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα εστίασης της πόλης, μέσα από δράσεις όπως η τοποθέτηση αφισών, ζητούμε να υλοποιηθεί άμεσα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι απαιτούμε:

  • Να εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να συσταθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κλιμάκια ελέγχου τα οποία, ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ,ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ.
  • Να κοινοποιηθεί ευρέως ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ, μέσω ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ,η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του Νόμου, στον οποίο οι συμπολίτες μας θα μπορούν να απευθύνονται για την επιβολή των προβλεπομένων σύμφωνα με τον νόμο.

Τέλος δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας έναντι της ολιγωρίας των αρμοδίων όσον αφορά την αντιμετώπιση του καπνίσματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η μεγαλύτερη αποτρέψιμη παγκόσμια επιδημία.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ


Πηγή