Συνάντηση εργασίας στη Ναύπακτο για τη συγκρότηση Περιφερειακού Δικτύου Τουρισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού […]

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network), που θα λειτουργεί υποστηρικτικά και συνδετικά, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας του τοπικού Τουριστικού Οικοσυστήματος έγινε στη Ναύπακτο την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CINOVATEC «Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα – Customer Intelligence for innovative Tourism Εcosystems, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις ενέργειες, τους στόχους και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Περιφερειακού Δικτύου για τον Τουρισμό.

Θα λειτουργεί από ένα σε Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα και Ναύπακτο και θα κινητοποιεί τις τοπικές συνέργειες τουρισμού, με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον επισκέπτη. Μέσω μιας εφαρμογής καινοτόμου μεθοδολογίας, θα γίνεται η συλλογή δεδομένων βιωματικής εμπειρίας, βάσει αποτελέσματος από τον πελάτη – επισκέπτη. Τα στοιχεία αυτά αφού αξιολογηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων.

Στο Περιφερειακό Δίκτυο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων, των τοπικών φορέων του τουρισμού, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων. Η συγκρότησή του θα γίνει στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Ναύπακτο.

Η παρουσίαση των στόχων, των αποτελεσμάτων και των ωφελειών του ευρωπαϊκού έργου CINOVATEC έγινε από την ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από τον επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Καραδήμα. Παράλληλα τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι τοπικές συνέργειες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών εντός της διασυνοριακής περιοχής και αποτελούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να ανήκουν σε διάφορους κλάδους της αγοράς π.χ. Τουρισμός, Δημιουργική Βιομηχανία, Αγροδιατροφή, Εμπόριο, Αναψυχή, Μεταφορές και παρέχουν υπηρεσίες στον επισκέπτη – τουρίστα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα μέλη της ομάδας έργου Βίκυ Καραπάνου (υπεύθυνη έργου), Κωνσταντίνα Λάνταβου (οικονομική υπεύθυνη), Μαίρη Στεργίου (υπεύθυνη επικοινωνίας) και Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ναυπακτίας Γιώργος Σιαμαντάς, η Προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού Δήμου Ναυπακτίας Ιωάννα Κωστή και ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Νταουσάνης. Επίσης στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η ΜΚΟ Πράσινο Μπλε, η ΚΟΙΝΣΕΠ, η ΣΥΦΑΓΕ, ο Σύλλογος «Αλκυόνη», η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας (ΟΣΥΝ), ο Σύλλογος Ναύπακτος «Πολιτιστικές Διαδρομές», ο Σύλλογος «Φλόγα», ο Σύλλογος «Μακύνεια» και τα Αθλητικά Σωματεία «Έπαχτος» και «Αγέλαος».

Το ευρωπαϊκό έργο CINOVATEC

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ο επικεφαλής εταίρος ευρωπαϊκού έργου CINOVATEC το οποίο, συγχρηματοδοτείται με 867.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Interreg VA GreeceItaly 2014-2020. Οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Απουλίας στην Ιταλία (Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους), το Επιμελητήριο του Μπάρι και συνεργαζόμενοι εταίροι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Επιμελητήριο του Μπρίντεζι.

The post Συνάντηση εργασίας στη Ναύπακτο για τη συγκρότηση Περιφερειακού Δικτύου Τουρισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CI – NOVATEC appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή