Τα έργα τέχνης στο κέντρο της Πάτρας που είχαν κακή τύχη – Οι περίτεχνοι φανοστάτες που έδωσαν φως στην […]

Ένας περίπατος στο κέντρο της Πάτρας σίγουρα κρύβει εκπλήξεις για όσους έχουν λίγο χρόνο παραπάνω να διαθέσουν και τη διάθεση να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά σε λεπτομέρειες αντικειμένων που συναντάμε όλοι δεκάδες φορές την ημέρα περνώντας από διάφορα σημεία.

Όπως οι χάλκινοι φανοστάτες που υπάρχουν στις κεντρικές πλατείες της Πάτρας και υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να αποτελούν ιστορικά εκθέματα μιας πόλης που είχε άλλη όψη κι αντίληψη προφανώς στο παρελθόν αναδεικνύοντας τα όμορφα στοιχεία της κι όχι καταστρέφοντάς τα.

Η Πάτρα είδε για πρώτη φορά… ηλεκτρικό φως το 1902, όταν για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στην πλατεία Γεωργίου φωτιστικά που αντικατέστησαν τους φανούς.

Οι Πατρινοί εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, έτρεχαν να το απολαύσουν και ο ρεπόρτερ του Νεολόγου περιγράφει «Η πλατεία Γεωργίου καταυγάζετα κάθε βράδυ από ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Ο κόσμος συρρέει εις την φωτοπλημμύραν εκείνην και απολαμβάνει μετ’ αυτής και των εαρινών νυκτών…»

Δηλαδή ο ηλεκτρισμός ως φωτιστικό αγαθό των Πατρινών πρωτοεμφανίστηκε στην πλατεία Γεωργίου Α’.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι έρμοι οι φανοστάτες πολλές ταλαιπωρίες. Πλέον στα περισσότερα κεντρικά σημεία της πόλης έχουν απομείνει τα…κουφάρια των περίτεχνων φανοστατών. Άλλοι έχουν βανδαλιστοί άλλοι δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν λάμπες ή είναι σπασμένες κι άλλοι έχουν κοπεί στη μέση από τα χέρια επιτήδειων που προφανώς θέλησαν να πουλήσουν το χαλκό..


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    16 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία