Θέλεις να “κόψεις” τη ζάχαρη; Έξι υποκατάστατα για να μην στερηθείς τη γλυκιά γεύση

Αν ένα από τα resolutions σου για το 2019 είναι να αποχωριστείς τη ζάχαρη τότε είσαι στο σωστό θέμα. Όχι, δεν θα σε παροτρύνω να ξεχάσεις τη γλυκιά γεύση και να μην φας ποτέ ξανά στη ζωή σου γλυκό, αλλά θα σου προτείνω κάτι διαφορετικό. Παρακάτω, ακολουθούν, τα πιο διάσημα υποκατάστατα ζάχαρης, τις θερμίδες που έχουν και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό. Μπορείς να τα προσθέσεις στα ροφήματά σου, σε σπιτικά γλυκά και λιχουδιές και να απολαμβάνεις τη γλυκιά γεύση και χωρίς να λαμβάνεις τα “βλαβερά” στοιχεία της ζάχαρης.

Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει συσχετιστεί με πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γλυκάνετε τα τρόφιμα χωρίς να προσθέτετε ζάχαρη.

Στέβια – 0 θερμίδες

Η Στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από τα φύλλα ενός θάμνου της Νότιας Αμερικής, γνωστού επιστημονικά ως Stevia rebaudiana. Περιέχει μηδενικές θερμίδες και δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η στεβιοσίδη, η οποία είναι μια από τις γλυκαντικές ενώσεις της στεβία, μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 6-14% . Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο διαφορετικές γλυκαντικές ενώσεις που εξάγονται από το φυτό στέβια – stevioside και rebaudioside A – έχουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις.

Τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «stevia» μπορεί να περιέχουν μία ή και τις δύο από τις παραπάνω ενώσεις σε ποικίλες ποσότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες ποικιλίες έχουν καλύτερη γεύση από άλλες.

Ξυλιτόλη – 2,4 θερμίδες/ γραμμάριο

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου, με γλυκύτητα παρόμοια της ζάχαρης. Εξάγεται από το καλαμπόκι ή το ξύλο φινλανδικής σημύδας και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Η ξυλιτόλη περιέχει 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή 40% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Επίσης, δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης.

Η ξυλιτόλη είναι γενικά ανεκτή, αλλά η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα όπως φούσκωμα και διάρροια.

Ερυθριτόλη – 0,24 θερμίδες/ γραμμάριο

Όπως η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη είναι αλκοόλη σακχάρου, η οποία περιέχει ακόμη λιγότερες θερμίδες. Η ερυθριτόλη περιέχει 0,24 θερμίδες ανά γραμμάριο και 6% των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης.

Το σώμα δεν έχει τα ένζυμα για να διασπάσει την ερυθριτόλη, οπότε το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και εκκρίνεται στα ούρα αμετάβλητη.

Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να έχει τα επιβλαβή αποτελέσματα που επιφέρει η κανονική ζάχαρη. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι η κατανάλωση της είναι ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν φέρει παρενέργειες.

Ζάχαρη καρύδας – 3,9 θερμίδες/ γραμμάριο

Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που προέρχεται από το φυτό της καρύδας. Περιέχει μερικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, καθώς και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες και περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την κανονική ζάχαρη.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει μια μικρή ποσότητα ινών και θρεπτικών ουσιών. Ως εκ τούτου, είναι ελαφρώς «λιγότερο κακή» από την κανονική ζάχαρη. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υψηλή σε φρουκτόζη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Σιρόπι σφενδάμου – 2,6 θερμίδες/ γραμμάριο

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα παχύ, ζαχαρούχο υγρό που παράγεται με το μαγείρεμα από το χυμό των σφενδάμων. Περιέχει μια καλή ποσότητα ορυκτών, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης τουλάχιστον 24 διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών. Μελέτες που έγιναν με δύο δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να έχει και αντικαρκινικά οφέλη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Ενώ το σιρόπι σφενδάμου περιέχει ορισμένα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, είναι πολύ υψηλό σε σάκχαρα. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική ζάχαρη, αλλά και πάλι τα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου.

Όπως η ζάχαρη καρύδας και το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου είναι μια ελαφρώς καλύτερη επιλογή από την κανονική ζάχαρη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μελάσα – 2,9 θερμίδες/ γραμμάριο

Η μελάσα είναι ένα γλυκό, καφέ υγρό, το οποίο έχει παχιά υφή όπως το σιρόπι. Είναι φτιαγμένο από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαροτεύτλων. Περιέχει μια αυξημένη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, η μελάσα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο και ασβέστιο μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

The post Θέλεις να “κόψεις” τη ζάχαρη; Έξι υποκατάστατα για να μην στερηθείς τη γλυκιά γεύση appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή