Πάτρα: Θα βρεθούν χρήματα για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου -Ώριμες μελέτες περιμένουν στην κυβέρνηση

Απολύτως εφικτή είναι η εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για την Πάτρα που, όπως άπαντες συμφωνούν, είναι η ανάπλαση και αξιοποίηση των 3,5 χιλιομέτρου του θαλασσίου μετώπου που παρέδωσε στον Δήμο το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Η εξασφάλιση των χρημάτων που χρειάζονται ώστε η έκταση αυτή να αλλάξει όψη και να αξιοποιηθεί για την αναψυχή και τη διασκέδαση Πατρινών κι επισκεπτών δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός αλλά μπορεί να υπάρξει υπό έναν βασικό όρο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πόροι μπορούν να βρεθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα αρκεί οι προτάσεις που θα κατατεθούν από την πλευρά της δημοτικής Αρχής να μην είναι αόριστες και γενικόλογες αλλά συγκεκριμένες, ώριμες, αιτιολογημένες και κοστολογημένες.

Έτσι ο φάκελος που θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να προωθηθούν με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε και υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7». Ερωτηθείς για το αν μπορούν να βρεθούν κονδύλια για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι: «Όσο υπάρχουν ώριμες ιδέες, μελέτες και σκέψεις, εμείς εδώ είμαστε να βρούμε πώς και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το κάθε ρεαλιστικό σχέδιο, που έχει αρχή, μέση και τέλος».

Με αυτή του τη δέσμευση ουσιαστικά ο αρμόδιος επί των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προαναγγέλλει ότι όταν κι εφόσον ο Δήμος της Πάτρας καταθέσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο με ώριμες μελέτες παρεμβάσεων στο Υπουργείο θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν χρηματοδότηση και υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Δήμος Πατρέων κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο τις βασικές τους θέσεις και κατευθύνσεις όσον αφορά την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου. Η βασική κατεύθυνση είναι οι χώροι να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και με κοινωφελείς χρήσεις που να συνοδεύονται με ορισμένα μικρά αναψυκτήρια κλπ για να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου.

Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρέπει, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, να περιλαμβάνει πρόταση Πολεοδομικού Σχεδίου- master plan. Επίσης πέραν των χερσαίων χώρων που μας παραχωρήθηκαν, την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού Λιμανιού (Γούναρη-Νόρμαν) 900 μ. για περίπατο – αναψυχή, την αξιοποίηση της Νότιας Λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, πλωτές κατασκευές, σιντριβάνια κτλ, ώστε να ενιαιοποιηθεί και να επεκταθεί ο παραθαλάσσιος και θαλάσσιος ζωτικός – λειτουργικός χώρος της Πάτρας επιπλέον κατά 150 στρέμματα ενώ θα δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά πρωτότυπος και λειτουργικός περίπατος.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1. Υπόγεια διέλευση σιδηροδρόμου και αξιοποίηση του ύπερθεν χώρου.

2. Στάση προαστιακού, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος, λεωφορειόδρομος (Νόρμαν-Παρκινγκ Καλεντζιώτη)

3. Κατεδάφιση με τυχόν εξαιρέσεις του Μαντρότοιχου.

4. Ο κυματοθραύστης ο παλαιότερος να συνδεθεί με πεζογέφυρα με προβλήτα πχ της Αγίου Νικολάου.

5. Μπορεί να υποδειχθεί η κατεδάφιση εν όλω ή εν μέρει όλων των κτιρίων εκτός: α) τυχόν διατηρητέων, β) Θεατράκι Μαρίνας και διπλανό κατάστημα, γ) Φάρος Αγίου Ανδρέα και ¨Ψαροταβέρνα¨, δ) Κολυμβητήριο ΝΟΠ

Δύναται να υποδειχτεί η διατήρηση ή όχι εν όλω ή εν μέρει των υπόλοιπων κτιρίων.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Α) Διακονιάρης μέχρι Ιχθυόσκαλα.

1. Κτίρια. Συντήρηση κτιρίου Ψαροταβέρνας, δημιουργία κυλικείου με WC κοντά στην οδό Βενιζέλου, κυλικείο και WC στο ισόγειο του ΝΟΠ.

2. Αθλητικές υποδομές στην περιοχή του ΝΟΠ (γήπεδο soccer, basket, volley, beach volley, skate κτλ).

3. Χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριων εκθέσεων (μέρος πάρκινγκ νταλικών –καρνάγιο), θεατράκι Αμφιθέατρο, θερινό σινεμά.

4. Χώροι στάθμευσης (Καλεντζιώτη – νότια του ΝΟΠ), αναδιάταξη –οργάνωση.

5. Βελτίωση χώρων πρασίνου φυτεύσεις, πεζόδρομοι, παιδότοποι, χώροι γυμναστικών οργάνων , ποδηλάτων, petan, χώροι για ζώα, ψάρεμα, παιχνίδια νερού κλπ.

Τα έργα να είναι συνολικά προϋπολογισμού μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Β) Προβλήτα Γούναρη έως Μὀλο Αγίου Νικολάου και Νόρμαν

1. Κτίρια: ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟ: Χρήσεις ισόγειο α) Θέατρο νέο, έκθεση παραδοσιακών στολών (Μουσείο Ιστορίας της Πόλεως ή Πινακοθήκη ή γραφεία ή άλλο ).

2. Αποθήκες ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ: Χώρος studios –αίθουσες ωδείου, μεταφορά λειτουργιών Παλαιού Νοσοκομείου, Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Εικαστικά, Λαϊκή Τέχνη, αίθουσες Ωδείου (Πρόβες Ορχήστρας) και για Ερασιτέχνες Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

3. Κτίριο ΚΕΠ: Να γκρεμιστούν τα ξύλινα μέρη και το υπόλοιπο να γκρεμιστεί ή να ανακαινιστεί για κάποιες χρήσεις που θα προταθούν.

4. Υπαίθριοι χώροι: Ανοικτό θέατρο 1500 θεατών, παιδότοπος, πράσινο, Ψυχαγωγία, ψάρεμα πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.

5. Αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν με βάση την υπογειοποίηση του τρένου

6. Διαμόρφωση πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στο παραχωρημένο τμήμα.

Γ) Μαρίνα – Μείλιχος.

1. Επισκευή Μαρίνας και διαμόρφωση χερσαίων χώρων της

2. Διατήρηση του θεάτρου και παραπλεύρου καταστήματος, Αντιμετώπιση του ζητήματος των υπαρχόντων καταστημάτων.

3. Διαμόρφωση χώρου μαγαζιού ΟΠΑΘΑ και πάρκινγκ.

4. Επισκευή και συντήρηση υποδομής του πάρκινγκ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 22.000.000ευρώ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Α+Β = 25.000.000 ευρώ».


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Φεβρουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία