Στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το ΑΕΙ της Πάτρας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) καταλαμβάνει την καλύτερη θέση (217) ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια στη νέα παγκόσμια κατάταξη Webometrics για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η οποία περιλαμβάνει περίπου 12.000 πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε 30 θέσεις σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και βρίσκεται πλέον στη θέση 217 παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει και την 71η θέση μεταξύ των 5.896 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Κατά την τετραετία 2015-2019 το ΕΚΠΑ έχει ανέβει 84 θέσεις στην εν λόγω παγκόσμια κατάταξη.

Ακολουθεί στη φετινή κατάταξη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη θέση 256, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 354, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 530, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 555, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (636), το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (1.007), το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (1.103), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1.103) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.238).

Η κατάταξη Webometrics καταρτίζεται από τη Cybermetrics, μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών, που αποτελεί το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως, διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο. Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται σε τέσσερις επιμέρους δείκτες:

1.Παρουσία (Presence Rank) 5%: Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google. Στο δείκτη αυτό ξεχωρίζει το ΑΠΘ που είναι 21ο στον κόσμο.

2.Απήχηση – Ορατότητα (Impact Rank) 50%: Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που αξιολογείται.

3.Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (Openness Rank) 10%. Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Στο δείκτη αυτό ξεχωρίζει το ΕΚΠΑ που είναι 26ο στον κόσμο.

4.Αριστεία (Excellence Rank) 35%. Το ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago και περιλαμβάνει στοιχεία της πενταετίας 2012-2016 σε 26 διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Η αναλυτική κατάταξη των πανεπιστημίων υπάρχει στη διεύθυνση: http://www.webometrics.info/en/world


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Φεβρουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία