Αχαΐα: Δασικός υπάλληλος έπεσε στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου για να συλλάβει λαθροθήρες

Η ΟΙΚΙΠΑ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

"Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Προστασίας του πολίτη αλλά και στις τοπικές δασικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές, έφτασε ήδη η καταγγελία της ΟΙΚΙΠΑ για το όργιο λαθροθηρίας στους υγροτόπους της Στροφυλιάς.

Στην αναφορά μας στους παραπάνω φορείς καταγγείλαμε το καθεστώς πλήρους ανομίας που επικρατεί στην περιοχή στο θέμα του κυνηγιού και ζητήσαμε την εντατικοποίηση των περιπολιών φύλαξης, τη δημιουργία μικτών κλιμακίων δασικών και αστυνομικών αρχών για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων, καθώς και την προμήθεια πλωτού μέσου για την καλύτερη επιτήρηση του υγροτόπου.

Στην ίδια αναφορά αλλά και στο τελευταίο δελτίο τύπου που εκδώσαμε επισημάναμε τις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας, που πολλές φορές εργάζεται χωρίς αμοιβή και εκτός του ωραρίου του έχοντας να αντιμετωπίσει, αδίστακτους και καλά οργανωμένους λαθροθήρες. Είναι άξιο αναφοράς, πως το συνολικό ποσό που διατίθεται από το ταμείο του αρμόδιου Υπουργείου για τις εκτός ωραρίου περιπολίες των δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Αχαΐας είναι ελάχιστο και πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί.

Παρ’ όλα αυτά το προηγούμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου υπάλληλοι του Δασονομείου σε περιπολία που έκαναν, στην περιοχή της Στροφυλιάς, αντιλήφθηκαν δύο λαθροθήρες με πλωτό μέσο να κυνηγούν μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου και περίμεναν να αποβιβαστούν στην ακτή για να τους συλλάβουν.

Λίγο πριν την αποβίβασή τους, αγνόησαν τις εντολές των δασικών υπαλλήλων και με τη βοήθεια της εξωλέμβιας μηχανής που υπήρχε στη βάρκα τους, τράπηκαν σε φυγή μέσα στους καλαμιώνες της λιμνοθάλασσας για να αποφύγουν την αυτόφωρη σύλληψη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ένας εκ των υπαλλήλων έπεσε μέσα στο νερό στην προσπάθειά του να αποτρέψει την διαφυγή των λαθροθήρων με τη βάρκα.

Οι δασικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν άμεσα τις αστυνομικές αρχές της περιοχής για να συλλάβει εντός του αυτοφώρου τους δύο παραβάτες (έχοντας αναγνωρίσει τον έναν εκ των δύο) κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Για το περιστατικό θα υποβληθούν μηνύσεις και το θέμα θα πάρει το δρόμο του στη δικαιοσύνη.

Η ΟΙΚΙΠΑ κάνει δημόσια έκκληση στον Αστυνομικό Δ/ντη Αχαΐας, προκειμένου τα αστυνομικά όργανα της περιοχής να συνδράμουν τις δασικές υπηρεσίες και να κάνουν ότι ο νόμος προβλέπει για τη σύλληψη των αδίστακτων λαθροθήρων.

Δεν νοείται σε προστατευόμενη από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, κάποιοι να αποδεκατίζουν τα υδρόβια πουλιά και να μένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.

Τηλ. Επικοινωνίας για Δημοσιογράφους : Κουτρούμπας Θωμάς 6936511013, Κανέλλης Γιώργος 6972 902750"


Πηγή