ΑΔΕΔΥ: Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων στα Δασαρχεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο πρόγραμμα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας (οχτάμηνα). Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, αντί να μη γίνει καμία απόλυση από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσουν απολύσεις μέσα στο Μάρτη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ερωτηματολόγια που διακινούνται με στόχο, δήθεν, να αξιολογηθεί αν χρειαζόταν όλο το εργατικό δυναμικό που δουλεύει με οχτάμηνα! Δεν είναι τυχαίο πως, με επίκληση της έλλειψης αναλώσιμων, επιβάλλουν «παύση εργασιών». Σκοπεύουν στην απαξίωση της δυνατότητας και της ανάγκης προσφοράς εργασίας από το προσωπικό. Στην Κεφαλονιά εργάζονται 30 συμβασιούχοι εργάτες κοινωφελούς, όταν ο πανελλαδικός σχεδιασμός για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες για κάθε δασαρχείο ήταν 50 και μαζί με τους διοικητικούς, χειριστές κλπ., συνολικά γύρω στα 65 άτομα.

Επιπλέον, εκκρεμεί η υλοποίηση της εγκυκλίου που έστειλε – μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ταξικών Εργατικών Κέντρων – το Υπουργείο Εργασίας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, για απόδοση κωδικού που αποκαθιστά την πραγματική ειδικότητα εργασία των δασεργατών συναδέλφων με την ασφάλιση και τα όποια δικαιώματα απορρέουν από αυτή. Οι συνάδελφοι καλούνται να προσφέρουν, ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και «ωφελούμενοι», όντας κακοπληρωμένοι με μισθούς πείνας και με ελλιπή και όχι πάντα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, συχνά σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν. Αυτό σημαίνει «κανονικότητα», με διατήρηση και η διεύρυνση όλου του μνημονιακού αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου. Αυτό είναι το μοντέλο που κεφάλαιο, ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικός πολιτικός κόσμος και τοπικές διοικήσεις επιλέγουν να γενικεύσουν.

Η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου της χώρας, της ζωής του λαού από καταστροφές, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πρόληψη, που τα δασαρχεία της χώρας μπορούν να προσφέρουν, είναι σπουδαία και αυτό το προσωπικό που έχει προσληφθεί καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της λειτουργίας των δασαρχείων.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, απαιτεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων και συμμετέχει στον συντονισμό σωματείων και ομοσπονδιών για μόνιμη και σταθερή δουλειά και την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά με οργάνωση και πάλη. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν οι δασεργάτες και το υπόλοιπο προσωπικό να παρέχουν εργασία και μετά το πέρας του προγράμματος, καλύπτοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της πρόληψης, μετατρέποντας αυτές τις άθλιες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας σε μόνιμες με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Τώρα πρέπει να εντείνουμε την πίεση να μην απολυθεί κανείς. Καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων. Απάντηση στην πολιτική αυτή μπορεί να δοθεί μόνο από τον μαζικό ενωτικό αγώνα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ειδικότητα και εργοδότη.

Αργοστόλι 21/02/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή