ΑΔΕΔΥ: ΌΧΙ στη χειραγώγηση της μαθητιώσας νεολαίας και του λαού των νησιών μας, υπέρ των «ευεργετών» και «φιλά […]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ ενημερώνει το λαό των νησιών μας και ιδιαίτερα τη μαθητιώσα νεολαία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων των εταιριών ενέργειας (και δη των υδρογονανθράκων) στα σχολεία, προκειμένου να αλλοτριώσουν και να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, χειραγωγώντας, για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Έτσι, μετά το «ενδιαφέρον» που έδειξαν τα ΕΛΠΕ για την κάλυψη αναγκών σχολικών μονάδων σε πετρέλαιο, χωρίς να διστάσουν να θέσουν σε φόντο διαφημιστικής φωτογράφισης τα σχολεία, μετά τις «ενημερωτικές» ημερίδες για το πόσο καλές, ασφαλείς και ευεργετικές για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι οι γεωτρήσεις σε μια περιοχή σεισμογενή και με μεγάλα βάθη όπως το Ιόνιο, προχώρησαν σε νέες «ευεργεσίες» στον Αθλητισμό και στην Υγεία. Οι εταιρίες, που κλέβουν τη μόρφωση, την άθληση και την υγεία για να έχουν κέρδη, προσφέρουν τα ψίχουλα από το φαγοπότι τους και τα παρουσιάζουν σαν καρβέλια για να «δολώσουν» το λαό, κρατώντας τον σε «ενεργειακή φτώχεια» και εξαθλίωση, γενικότερα. Κι όλα αυτά με τη στήριξη και την παρουσία στελεχών κυβερνητικών, πολιτικών και της τοπικής διοίκησης, από όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Στην καμπάνια αυτή, στην οποία πρωταγωνιστούν η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ), οι Δημοτικές Αρχές Κεφαλονιάς (ΝΔ) και Ιθάκης (ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ), δίνει νέα ώθηση και «συνδρομή» το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΕΘ).

Συγκεκριμένα, η οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», η οποία είναι σε «ανοικτή γραμμή» (χορηγίες κλπ.) με, τα ΕΛΠΕ, την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες ΜΚΟ, έθεσε ήδη (από τον προηγούμενο μήνα) επίσημα θέμα για το Νομό, να γίνει διαγωνισμός με έκθεση στα πλαίσια του προγράμματος «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» που απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Υπό την αιγίδα, του ΥΠΠΕΘ παίρνουν μέτρα για να κάμψουν τις έντονες αντιδράσεις. Μέσα από τα φληναφήματα περί «βιώσιμης ανάπτυξης» και καινοτομίας και την «προκάλυψη» του ΟΗΕ, λένε ότι στόχος του διαγωνισμού είναι «να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, που βιώνουν, να ενεργοποιηθούν αναζητώντας λύσεις με τη προοπτική της βιωσιμότητας». Ποιοι τα λένε αυτά; Εκείνοι που καταγγέλθηκαν ανοικτά για παρακολουθήσεις σε βάρος όσων αντιδρούν στην ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στην ενέργεια. Εκείνοι που με περίσσιο θράσος ήρθαν στον τόπο μας για «να μας δείξουν τα αμπελοχώραφά μας» και να μας «μαλώσουν» για το ότι δεν δείξαμε αβρότητα και «δημοκρατικότητα» απέναντί τους. Εκείνοι που δεν διστάζουν να δημιουργούν ακόμη και πολέμους, όταν τα ειρηνικά μέσα εξαντλούνται, προκειμένου να διασφαλίζουν τα ματωμένα κέρδη τους.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαό των νησιών μας, να βάλλουν όσο γίνεται περισσότερα εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδίων των πετρελαιάδων και των άλλων εταιριών ενέργειας. Να μην γίνουν οι μαθητές βορά στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταιριών και των ΜΚΟ που στρατεύονται υπέρ της μιας ή της άλλης ενεργειακής μερίδας. Να δώσουμε δυνάμεις και να γράψουμε «χίλες εκθέσεις» με τη δράση μας, για ένα κόσμο ειρήνης, χωρίς ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς, με μέτρα προστασίας (με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας), κι όχι τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εκμεταλλευτών μας. Αυτό είναι το καθήκον μας και σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε. Το δίκιο κι η αλήθεια μπορεί να γίνουν πιο ισχυρά από τις «νόμιμες» μηχανορραφίες του συστήματος και του πολιτικού του προσωπικού. Έκαστος εφ' ω ετάχθη…

Αργοστόλι 23/02/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή