ΑΔΕΔΥ: Συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ των δυσπρόσιτων των σχολείων του Νομού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα υπέρ των δυσπρόσιτων και της δίκαιης μοριοδότησης & κατάταξης των σχολείων του Νομού!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως οι εξελίξεις επικαιροποιούν τα αιτήματα:

  1. Για επαναφορά του δυσπρόσιτου στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπήρξε αποχαρακτηρισμός (είτε τώρα πχ. Μεσοβούνεια είτε παλαιότερα πχ. Πάστρα).
  2. Για να γίνει αποδεκτή η κοινή απόφαση των εκπαιδευτικών σωματείων και των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ) Κεφαλονιάς – Ιθάκης, για ενιαία και σωστή μοριοδότηση των σχολείων, με αποκατάσταση των μειώσεων των μορίων και της κατηγορίας των σχολείων.
  3. Για συνέχιση της διπλής μοριοδότησης των αναπληρωτών που υπηρέτησαν / υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το φαινόμενο της μονιμοποίησης της υποστελέχωσης των σχολείων που επλήγησαν από τις κυβερνητικές επιλογές και των διαρκών παραιτήσεων αναπληρωτών από το να υπηρετήσουν εκεί. Είναι χαρακτηριστικά τα προβλήματα που συνεχίζονται με οξύτητα σε όλα τα σχολεία της περιοχής των Μεσοβουνείων, στην Πάστρα και αλλού. Έτσι, ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τμήματα και σχολεία, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που προσυπογράφει με την πρακτική της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που υπηρετούν αυτή την πολιτική. Τα «παιχνίδια» που παίχθηκαν από την κυβερνητική βουλευτή, περί της – εκ των υστέρων – δήθεν υιοθέτησης του αιτήματος για επαναφορά του δυσπρόσιτου για τα Μεσοβούνεια, αποκαλύφθηκαν με την υπερψήφιση της τροπολογίας των απολύσεων των αναπληρωτών και την κατάργηση της διπλής μοριοδότησης.

Το ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι ολέθριες, αφού:

  • Δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες στην ίδρυση τμημάτων. Ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑΛ (τομείς και ειδικότητες) καθώς και στα Γενικά Λύκεια (Ομάδες Προσανατολισμού – Κατευθύνσεις) συναρτάται με τον χαρακτηρισμό του σχολείου καθώς και τα μόρια που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται για τα τμήματα γενικής παιδείας. Στην πραγματικότητα με την αναμοριοδότηση έχουμε μαζική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα την αύξηση του απαιτούμενου αριθμού των μαθητών για τη συγκρότηση των ανωτέρω τμημάτων.
  • Επέρχονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις κάθε είδους τμημάτων και, στην πορεία, σχολείων.
  • Μειώνεται η οργανικότητα αλλά και μεγαλώνει η δυσκολία στελέχωσης αυτών των σχολείων με μόνιμους ακόμη και με αναπληρωτές καθηγητές που είχαν ως κίνητρο τα περισσότερα μόρια αυτών των σχολικών μονάδων (στους αναπληρωτές διπλασιάζονταν τα μόρια στα δυσπρόσιτα) για την πιθανή μετάθεση ή το μόνιμο διορισμό τους.
  • Δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων που σε συνδυασμό με άλλα (κτηριακό, συγκοινωνίες, καταργήσεις οδοιπορικών κ.α.) συμβάλλουν στην υποβάθμισή τους.

Αυτή είναι η «έξοδος από τα μνημόνια» για τα σχολεία μας και η «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται!!!

  • Δεν θα αποδεχθούμε την «καρμανιόλα» στην οποία η κυβέρνηση οδηγεί τις σχολικές μονάδες των νησιών μας.
  • Να σταματήσουν οι άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, που είναι οι τελικοί αποδέκτες της πολιτικής αυτής.
  • Απαιτούμε να υλοποιηθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση – συλλαλητήριο που προγραμματίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι γονείς και οι μαθητές για τις 14 Μάρτη. Στον οργανωμένο αγώνα, στην κοινή δράση, βρίσκεται η εγγύηση για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και απόσπαση κατακτήσεων!!

Αργοστόλι 26/02/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή