Ανοικτή επιστολή φοιτητών του ΕΑΠ στον Υπουργό Παιδείας – Τα αιτήματά τους

Ανοικτή επιστολή στέλνουν φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνα και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΕΑΠ, καθ. Β. Καρδάση και προς τα μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ ως προς την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές απαιτούν την κατοχύρωση ΠΕ και την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι

Τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που έχει αναστατώσει ιδιαίτερα τη φοιτητική κοινότητα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους φοιτητές τόσο για το μέλλον του ΕΑΠ, όσο και για το μέλλον των προπτυχιακών προγραμμάτων των Ανθρωπιστικών Επιστημών, έχει φέρει εσωστρέφεια και γκρίνια ανάμεσα στους φοιτητές.
Ξαφνικά μαθαίνουμε τόσο από τον Πρόεδρο της ΔΕ, όσο και από τους Κοσμήτορες, ότι το ΕΑΠ βρίσκεται σε κρίση και σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Δεν θα κρίνουμε, όμως, εμείς οι φοιτητές γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην φτάσει σήμερα το ΕΑΠ, ένα προνομιούχο πανεπιστήμιο, να αντιμετωπίζει προβλήματα διοικητικά και ακαδημαϊκά και γιατί οι Κοσμήτορες κινητοποιούνται τώρα, μπροστά στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης ενός συμβατικού ΤΕΙ με το ΕΑΠ.
Πραγματικά σήμερα, που ο ακαδημαϊκός χώρος ανασυντάσσεται, το ΕΑΠ βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Το ΕΑΠ παύει να έχει το μονοπώλιο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αφού σήμερα την παρέχουν σχεδόν όλα τα συμβατικά ΑΕΙ της χώρας, στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Τώρα γίνεται προτεραιότητα η υποστήριξη των υφιστάμενων προπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και η δημιουργία νέων, αφού τα προπτυχιακά προγράμματα που παρέχονται «ανοικτά» είναι ο στυλοβάτης του ΕΑΠ και η εγγύηση της ύπαρξης και συνέχειας του, γεγονός που μάλλον δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψιν οι προηγούμενες ΔΕ του ΕΑΠ. Επίσης, γίνεται απαραίτητη η ενίσχυση και ανάπτυξη του ΕΑΠ ακαδημαϊκά και η μετεξέλιξη του διοικητικά, ώστε να μπορεί να σταθεί αυτόνομο και αυτοδιοίκητο.
Πιστεύουμε ότι η ιδανική εξέλιξη για το ΕΑΠ, λόγω του ισχυρού αποθεματικού του, της τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης του στα Ανοικτά και Εξ Αποστάσεως προγράμματα σπουδών, είναι να συνεχίσει ανεξάρτητο, ενισχυμένο, αναβαθμισμένο και αυτοδιοίκητο, την αποστολή του.
Μπροστά όμως στις εξελίξεις που έρχονται, απαιτούμε από τη ΔΕ και τις ακαδημαϊκές δομές του ΕΑΠ, να δεσμευτούν σε οποιαδήποτε περίπτωση (συγχώνευση ή μη) για ισχυρά, ισότιμα και αναγνωρίσιμα πτυχία στην αγορά εργασίας, ποιοτικό στοιχείο ενός ισχυρού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Ως εκ τούτου απαιτούμε την κατοχύρωση ΠΕ και την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Σε περίπτωση συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος με το ΕΑΠ δεν συζητάμε παρά για:
• Τη διατήρηση της ίδιας επωνυμίας «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο».
• Τη νομοθετική ενίσχυση και κατοχύρωση του χαρακτήρα της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
• Την ενίσχυση με νέα επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
• Την ύπαρξη δύο απολύτως διακριτών περιοχών: 1.Ανοικτή και εξ Αποστάσεως, 2. Συμβατική εκπαίδευση.
• Την εξασφάλιση και ισότιμη μεταχείριση των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ. Και ταυτόχρονα την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
• Την αξιοποίηση των μελών ΣΕΠ και την αναζήτηση τρόπων για τη μονιμότερη διδακτική, εκπαιδευτική και ερευνητική παρουσία τους στο ΕΑΠ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Οι φοιτητές ενδιαφερόμαστε για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκά ποιοτικό, με αναγνωρισμένα πτυχία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και απαιτούμε σε όποια ρύθμιση ακολουθήσει, συγχώνευση ή μη, τη δια νόμου ρύθμιση για την αναμόρφωση και πιστοποίηση των προγραμμάτων του ΕΠΟ και ΕΛΠ.
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα προκαλέσει την απογοήτευση και αντίδραση χιλιάδων φοιτητών, με αποτέλεσμα είτε την παύση των σπουδών τους, είτε τη μη εγγραφή νέων φοιτητών.

Με εκτίμηση
Για τη ΔΕ του ΠΑΝ.Φ.ΣΥ.ΕΠΟ-ΕΑΠ
Η Πρόεδρος, Μέμα Χαλιώτη
Οι Αντιπρόεδροι, Μαρία Παρμαξίδου, Κωνσταντίνος Χάλαρης
Η Γεν. Γραμματέας, Αθανασία Φουσέκη
Η Υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Εκδηλώσεων, Μαρία Καραγεώργου
Ο Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Τάσος Χαρανιάς


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Φεβρουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία