Απολογισμός πεπραγμένων «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό.

Π.Ι.Ν Απολογισμός πεπραγμένων «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό.

Στα προβλήματα που έχει αναδείξει και θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (Π.Σ.Ι.Ν.) ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε ο Επικεφαλής Θεόδωρος Γουλής, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης της Περιφέρειας για τον απολογισμό.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

«μεταξύ των θεμάτων που θέσαμε ήταν:

  • Για τις μεγάλες ελλείψεις στη σχολική στέγη σε όλα τα νησιά.
  • Για τις δομές δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που πάσχουν από μεγάλα κενά κυρίως σε προσωπικό.
  • Για τις υποδομές σε όλα τα νησιά (δρόμοι, βιολογικοί καθαρισμοί, αγροτικό οδικό δίκτυο κ.α).
  • Για την αναγκαιότητα μέτρων και έργων πρόληψης για την αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
  • Για τις αντεργατικές εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής
  • Την τεράστια ζημιά και τους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων που παραχώρησε η κυβέρνηση σε πετρελαϊκά μονοπώλια.

Και για πολλά άλλα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πάρθηκαν αποφάσεις ακόμα και ομόφωνες που όμως δεν υλοποιήθηκαν από την περιφερειακή αρχή.

  1. Όλη η δράση της Περιφερειακής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ κινήθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δηλαδή στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στήριξης της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν:
  2. Η απαράδεκτη – αντεργατική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα!!! από 1 Μάη έως 31 Οκτώβρη σε όλα τα Ιόνια νησιά, απόφαση που οδηγεί σε άγρια εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση των εργατοϋπαλλήλων.
  3. Έδωσε επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε μερικές ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις, ενώ αδιαφόρησαν για τους χιλιάδες φτωχούς επαγγελματίες.
  4. Αν και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι δραματική η Περιφερειακή πλειοψηφία δε διεκδίκησε, δεν κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική. Αδιαφόρησε για την επαναλειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος του ΠΙΚΠΑ (Πρεβαντόριο) που μπορεί να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ΑΜΕΑ στην Κέρκυρα.
  5. Αδιαφόρησαν για την κακή κατάσταση του Εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως και για το αγροτικό οδικό δίκτυο.
  6. Αποδέχτηκαν σε όλα τα επίπεδα τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Ε.Ε. που αποκλείει έργα και δράσεις που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες. Έτσι δε χρηματοδότησαν βιολογικούς καθαρισμού σε όλα τα Ιόνια Νησιά ούτε έργα και δράσεις για αντιπλημμυρική – αντισεισμική και αντιπυρική προστασία.
  7. Υπάρχει σχέδιο κυβέρνησης – Δήμου – Περιφέρειας για την πλήρη παράδοση σε ιδιωτικές εταιρείες ολόκληρης της διαχείρισης των σκουπιδιών κάτι που θα κληθεί να το χρυσοπληρώσει ο εργαζόμενος λαός. Ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της αποκομιδής των σκουπιδιών και πρόσφατα καταχωρήθηκε στην εταιρεία ΕΛΑΚΤΩΡ η μεταφορά για 2 χρόνια των σκουπιδιών από Τεμπλόνι στη Λευκίμμη με 2 εκ. ευρώ.
  8. Επειδή αναφέρεστε στον απολογισμό σας επανειλημμένα στην τουριστική ανάπτυξη και τις δράσεις που αναπτύξατε αξίζει να αναφερθούμε στο ποιος κέρδισε από την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τα Ιόνια Νησιά: Μήπως κέρδισαν κάτι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό; Όχι βέβαια! Τα μεροκάματα και οι μισθοί τους είναι καθηλωμένα σε επίπεδα φτώχειας, έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς τους, σε πολλά ξενοδοχεία παραμένουν απλήρωτοι για μήνες ή και χρόνια! Μήπως κέρδισαν οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού – επισιτισμού; Και αυτοί βρίσκονται στη Μέγγενη τοθ της άγριας φορολογίας και της έντονης συμπίεσης τους από το all inclusive. Σίγουρα κέρδισαν κάποιοι και αυτοί είναι οι ξενοδόχοι, οι Τ.Ο. και ορισμένα μεσαία στρώματα. Αντίστοιχα συμβαίνει με τα κονδύλια για την Τουριστική προβολή (1,8 εκ. ευρώ): Αυτά πήγαν για χρηματοδότηση των πολυεθνικών Google, Travel channel, CNN. Εμείς θεωρούμε ότι η καλύτερη διαφήμιση για έναν τόπο είναι να υπάρχουν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες υποδομές.
  9. Για το ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας βρήκατε ένα καινούργιο κόλπο: Δείχνετε ως αντίπαλο το υπερταμείο και ξεχνάτε την κυβερνητική πολιτική που είναι αυτή που τα δίνει όλα στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  10. Επειδή αναφέρεστε σε πληθώρα έργων τα οποία εξελίσσονται αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

Όντως ορισμένα έργα έγιναν ή είναι σε εξέλιξη. Όμως ποιόν εξυπηρετούν; Ας πάρουμε τα 2 λιμάνια: Ερείκουσας και Μαρίνας στη Σπηλιά που για την ολοκλήρωση τους θα απαιτηθούν σχεδόν 30 εκ. ευρώ. Στο μεν λιμάνι της Ερείκουσας το κάθε γιωτ ή ερασιτεχνικό σκάφος πληρώνει 15 €/μέρα. Το δε λιμάνι της Σπηλιάς έχετε αποφασίσει να το δώσετε σε ιδιωτική εταιρεία… Αντίστοιχα τα υδατοδρόμια που τα χρηματοδοτείται θα εξυπηρετήσουν τις ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες.

Ορισμένα από τα κονδύλια που αναφέρεται στον απολογισμό σας είναι απλά μια εγγραφή εκατομμυρίων ευρώ (που είναι αμφίβολο αν υπάρχουν) για τα επόμενα 3, 4, 5 χρόνια. Για αυτό και ο προϋπολογισμός του 2019 που ψηφίσατε είναι πλασματικός, ενώ δεν καλύπτει στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

  1. Προτείνουμε στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα των Ιονίων Νησιών:
  • Να αξιολογήσει ότι η πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολούθησε και η Περιφερειακή πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ οδηγεί σε συνεχή χειροτέρευση της θέσης τους και περιφρόνηση των σύγχρονων αναγκών τους.
  • Να αντισταθεί, να καταδικάσει, να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που με παραλλαγές υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα.
  • Να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του σε όλα τα επίπεδα: στο εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα, στο λαϊκό κίνημα, στις επερχόμενες εκλογές. Να ενισχύσει σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση».


Πηγή