Απόστολος Κατσιφάρας: Με σωστή προετοιμασία πετύχαμε την ένταξη νέων έργων 10 εκατομμυρίων ευρώ στο INTERREG – […]

Νέα στρατηγικά έργα που αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία. Οι εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας και η ολοκληρωμένη προετοιμασία που ακολούθησε εξασφάλισαν την τελική έγκριση κατά τη συνεδρίαση της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG που φιλοξενήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη 26-27 Φεβρουαρίου 2019, στα Ιωάννινα.

«Πρόκειται για στοχευμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ που συνδέονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. Εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και σύντομα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:

«Σχεδιάσαμε παρεμβάσεις που συνδέονται με την ιστορία μας, όπως η Αποκατάσταση Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής και το Καλέντζι, το ιστορικό χωριό της Αχαΐας με την καταγωγή ελλήνων πολιτικών. Απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως οι τουριστικές υποδομές στη λίμνη Πηνειού, που λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης δεν είχαν ολοκληρωθεί. Λειτουργούν αναπτυξιακά για το μέλλον, όπως το Τουριστικό Καταφύγιο στην περιοχή Γρίμποβο Ναυπακτίας. Αυτό που θα συμβάλλει καθοριστικά όμως στο μέλλον και αφορά τη νέα γενιά είναι οι Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας με έμφαση στη δημιουργική βιομηχανία. Οι νέοι μας, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, αποκτούν στέγη» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

Τα νέα στρατηγικά έργα στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία

Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων σε Πάτρα Αγρίνιο και Πύργο με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να αξιοποιήσει υφιστάμενο κτίριο ιδιοκτησίας, στην περιοχή Κοτρώνι (παλαιά Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων) και να το μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας θερμοκοιτίδων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στο πεδίο των δημιουργικών βιομηχανιών. Στην κατεύθυνση αυτή θα δημιουργηθούν αντίστοιχες θερμοκοιτίδες -εστίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των γραφείων που φιλοξενούσαν την ΑΕΠΔΕ στο Διοικητήριο Πύργου με παράλληλη αξιοποίηση των εκεί αιθουσών συνεδριάσεων, όπως επίσης η αξιοποίηση χώρου στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παναγίας Τρυπητής Αιγίου με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας τον μεγαλοπρεπή ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ένα εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Παναγία Τρυπητή, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί σημείο αναφορά για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής και όχι μόνο. Για το έργο η ΠΔΕ είναι σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας – Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων όπου υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες. Με την παρέμβαση αυτή το μνημείο αποκτά μεγαλύτερη λειτουργικότητα και επιπλέον προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

«Διαδρομές τουρισμού – Εκσυγχρονισμός και ανάπλαση υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων (Εκθετήριο Μουσειακού Τύπου) στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου με προϋπολογισμό 839.000 ευρώ. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός-ανάπλαση δύο υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου και η μετατροπή τους σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, ιστορική βιβλιοθήκη, με σπάνια τοπικά αντικείμενα περασμένων εποχών και το «Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας – Γεώργιος Παπανδρέου». Το έργο συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Καλεντζίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής που θα της προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση.

Αποκατάσταση-Ανάδειξη ανεσκαμμένου τμήματος Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, σεφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης όπου προβλέπεται να γίνουν εργασίες για τη στερέωση του μνημείου αλλά και την ανάδειξή του, μεταξύ των οποίων η δομική αποκατάσταση του μνημείου, η εκπόνηση μελέτης αντιστήριξης των πρανών, αρμολογήματα-καθαρισμοί επιφανειών, εκπόνηση μελέτης φωτισμού ανάδειξης και εφαρμογή αυτής, εργασίες και προμήθειες για την ανάδειξη του μνημείου κ.α.

– Επέκταση έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Το έργο αποτελείται από δύο Υποέργα, ένα που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών, προϋπολογισμού 200.000,00€, και ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, που αφορά στην οργάνωση της επέκτασης της έκθεσης. Με την επανέκθεση το Μουσείο Αιγίου θα αποκτήσει νέα δυναμική, ενώ ταυτόχρονα να προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής.

– Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας με προϋπολογισμό 735.000 ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις στη τεχνητή λίμνη Πηνειού, που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος από το Ελληνικό κέντρο υγροτόπων. Μέσω του έργου αυτού θ’ αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων περιβαλλοντικού – οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

– Δημιουργία τουριστικού καταφυγίου Ναυπάκτου με προϋπολογισμό 1.980.000 ευρώ. Για το έργο η ΠΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου και τον Δήμο Ναυπάκτου. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τον Κορινθιακό Κόλπο που θα εδραιώσει περαιτέρω τον τουριστικό κόλπο της Ναυπάκτου ως σταθμό μικρών τουριστικών σταθμών, δυναμικότητας 60-100 σκαφών.

Παράλληλα προβλέπονται παρεμβάσεις αναβάθμισης κάστρων Χλεμουτσίου, Βόνιτσας και Ναυπάκτου από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που τέθηκε στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, στις αρχές Μαΐου προβλέπεται να γίνει η συμβασιοποίηση των έργων.

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης που συνεδρίασε στα Ιωάννινα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος βοηθός Περιφερειάρχη σε Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου.

The post Απόστολος Κατσιφάρας: Με σωστή προετοιμασία πετύχαμε την ένταξη νέων έργων 10 εκατομμυρίων ευρώ στο INTERREG – Ποιες παρεμβάσεις δρομολογούνται σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή