Χωρίς υποδομές η Βιομηχανική Περιοχή- Τα προβλήματα αναδεικνύει ο ΣΕΒΙΠΑ


Zωντανή συζήτηση για το περιβάλλον λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και τις προοπτικές στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στο Royal Theater.

Το γενικότερο περιβάλλον λειτουργίας των ΒΙΠΕ αποτυπώθηκε από την διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, Μαρίνα Σπυριδάκη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας των ΣΕΒ & ΠΑΣΕΒΙΠΕ, όπου καταγράφονται τέσσερις βασικές κατηγορίες προβλημάτων:

Απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και υπηρεσίες.

Προβλήματα περίφραξης – ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, σήμανσης, ελλειμματική διασύνδεση με δίκτυα μεταφορών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια και αεροδρόμια).

Υψηλές χρεώσεις κοινοχρήστων δαπανών και δημοτικών τελών.

Προβλήματα συνεργασίας και σχέσεις με τους φορείς διαχείρισης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ – ΣΕΒΙΠΑ, Πέτρος Μαντάς, σημείωσε από την πλευρά του την ανάγκη νομοθετικής τροποποίησης του πλαισίου διαχείρισης και του επαναπροσδιορισμού των κανονισμών λειτουργίας, ώστε να προσαρμοστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των φορέων διαχείρισης στη σημερινή πραγματικότητα (κόστος κοινοχρήστων δαπανών, διαφάνεια και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, βελτίωση ρυμοτομικού, νέες υπηρεσίες, κ.ά.).

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Φίλιππος Κονταξής τόνισε ότι ο φορέας διαχείρισης, βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τους εγκατεστημένους, για την επίλυση προβλημάτων, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και διαβούλευσης. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΒΙΠΕ Πατρών έχει μεγάλες προοπτικές και καλή στελέχωση από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αλλά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, όπως την απόστασή της, από τα δίκτυα υποδομών. Παρόλα αυτά, η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα της παροχής φυσικού αερίου, ενώ χαιρέτισε και τις πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού για την κατασκευή κόμβου, στην ΕΟ Πατρών – Πύργου.

Θέματα ευρύτερης πολιτικής ανέδειξαν οι δύο βουλευτές, Ανδρέας Ριζούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ).

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ

Η εκδήλωση του ΣΕΒΙΠΑ έκλεισε με την καθιερωμένη βράβευση επιχειρήσεων που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Φέτος, τιμήθηκαν με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας, οι επιχειρηματίες Παναγής Μάμμος (Μπύρα Μάμμος) και Άγγελος Ρέζος (Rezos Brands).


Πηγή