Χρ. Σπίρτζης: Σε δύο μήνες θα μπουν μπουλντόζες στην Πατρών- Πύργου


Το αργότερο σε δύο μήνες θα έχουν πιάσει δουλειά οι μπουλντόζες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, υποσχέθηκε και χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία καλείται να εγκρίνει τις 6 από τις 8 εργολαβίες για το οδικό έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι έξι εργολαβίες έχουν λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πλέον αναμένεται να δοθεί και το πράσινο φως από τη Βουλή.

Ο υπουργός δήλωσε πως οι ανάδοχοι θα πρέπει να καταθέσουν τις απαραίτητες εγγυητικές μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση των συμβάσεων και στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για να μπουν μπουλντόζες σε ένα έργο που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι το έργο θα έχει περατωθεί στο σύνολό του σε τριάμισι χρόνια.

ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σπρίτζης αμύνθηκε της επιλογής να «σπάσει» το έργο σε οχτώ εργολαβίες, καθώς όπως είπε μόνο έτσι θα μπορούσε λάβει κοινοτική χρηματοδότηση το έργο, καθώς η καθημερινή κυκλοφορία οχημάτων είναι πολύ μικρότερη από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μεγάλα οδικά έργα.

Σημειώνεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου αποτελούσε αρχικά κομμάτι της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Ωστόσο το έργο «κόπηκε» με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στα τέλη του 2013. Κατόπιν το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να το προκηρύξει αρχικά ως αυτοτελές έργο και αργότερα χωρισμένο σε οχτώ εργολαβίες.

Μέχρι στιγμής προς έγκριση στη Βουλή έχουν κατατεθεί οι έξι από τις οχτώ εργολαβίες. Η έβδομη βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η όγδοη καθυστερεί λόγω δικαστικής προσφυγής.

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ…

Ο βουλευτής Αχαϊας του ΚΙΝΑΛ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τις συμβάσεις κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, ο Υπουργός επιχείρησε να αποδείξει, χωρίς να το καταφέρει, ότι η κατάτμηση του έργου σε οκτώ κομμάτια καθώς και οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίησή του δεν οφείλονται σε σκόπιμες ενέργειες. Όλοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει τις 4 πρώτες εργολαβίες. Το ίδιο αναποτελεσματικό επιχείρημα είχε επικαλεστεί και τον Μάρτιο του 2015, όταν ακύρωσε το έργο, μιλώντας για μάχη με τους «εθνικούς εργολάβους».

Τα τελευταία 3 χρόνια, ο κ. Σπίρτζης μας έχει δώσει πολλά χρονοδιαγράμματα σχετικά με το στάδιο υλοποίησης του έργου, τα οποία όμως ουδέποτε τήρησε. Ενδεικτικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2018, στην Πάτρα, ανακοίνωσε την έναρξη του έργου το καλοκαίρι του 2018!

Σήμερα, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί με χρονοδιάγραμμα 3,5 ετών, «αγνοώντας» το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ λήγει το 2020 (με σχετική παράταση έως το 2022), ενώ η πράξη ένταξης του έργου τελειώνει το 2023, και αδιαφορώντας πλήρως για τις περιβαλλοντικές συνέπειες και την ασφάλεια της περιοχής.

Ο κ.Σπίρτζης και η κυβέρνηση με διάφορες μεθοδεύσεις ροκανίζουν τον χρόνο και εξαπατούν τους πολίτες της Αχαΐας και της Ηλείας. Αυτοί οι πολίτες όμως όπως και όλοι μας δεν ξεχνούν ότι η Πατρών – Πύργου θα είχε σήμερα τελειώσει αν δεν είχαν υπάρξει οι σκόπιμες παρεμβάσεις του κ.Σπίρτζη. Κανείς δεν πιστεύει πια τα ψεύτικα χρονοδιαγράμματα και την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο Υπουργός».


Πηγή