Χρονιά στήριξης των νέων αγροτών το 2018 – Εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν 1.731 σχέδια στη Δ. Ελλάδα


Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και κρίσιμη παράμετρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Μέσα στο 2018 η Περιφέρεια κατάφερε, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους και δρομολογώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσει τους παραγωγούς, με δράσεις που αναλυτικά παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της περυσινής χρονιάς.

«Και το 2018 – σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα – δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον πόρους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Πρόγραμμα “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”, ικανοποιώντας συνολικά 1.731 αιτήματα, δηλαδή το σύνολο των νέων αγροτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις», ανάφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα θα υλοποιηθεί με προτεραιότητα στη στήριξη των παραγωγών και των μεταποιητών.

Ειδικότερα, η αρχική πίστωση που είχε εγκριθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν 24.700.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν κάλυπτε το σύνολο των δικαιούχων που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων, οι πιέσεις ήταν διαρκείς, με αποτέλεσμα να εγκρίνεται τμηματική ενίσχυση της αρχικής πίστωσης, και εν τέλει το πρόγραμμα να κλείσει με 33.414.500 ευρώ.

Στον άξονα «Βελτίωση γεωργική γη – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 8.561.274,22 ευρώ για έργα σε 18 Δήμους της περιοχής. Είναι η απάντηση στην πάγια ανάγκη για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με προτεραιότητα στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε γεωργική γη και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, η ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Πέραν από τις στοχευμένες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων που διέπουν το αγροτικό μάρκετινγκ.


Πηγή