Δελτίο τύπου: εμείς στη Λευκάδα λέμε όχι στις εξορύξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση – συνέλευση κατοίκων της Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή δεκάδων πολιτών.

Η εκτενής εποικοδομητική συζήτηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην εθνική και τοπική οικονομία, την υγεία μας, το φυσικό περιβάλλον σε στεριά και θάλασσα, την συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανησύχησαν όλους τους συμμετέχοντες.

Συμφωνήσαμε στην ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας με την λειτουργία ανοικτών συνελεύσεων, εκτενή ενημέρωση των πολιτών της Λευκάδας, παρεμβάσεις στο σύνολο των πολιτικών δομών και υπηρεσιών, την έμπρακτη αλληλεγγύη και συντονισμό του κοινού αγώνα με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες σε όλη την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

Η υπογραφή από την κυβέρνηση μέσω των ΕΛ.ΠΕ. σε πετρελαϊκές εταιρίες συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα αποτελεί επικίνδυνη επιλογή και στρατηγικό λάθος που αντιστρατεύεται και υποθηκεύει το μέλλον της εθνικής και τοπικής οικονομίας, πρώτιστα όμως το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Των κατοίκων και πάνω απ’ όλα πολιτών αυτής της χώρας που ενώ εμφανώς επηρεάζονται, σε καμία των περιπτώσεων δεν ενημερώθηκαν μέσω των θεσμοθετημένων και υποχρεωτικών από το νόμο γενικών συνελεύσεων των δημοτών για την ύπαρξη επιπτώσεων, για τις συνέπειες αυτής της προοπτικής.

Τα όποια αμφίβολα οφέλη υπόσχονται (20-40 εκ. ευρώ το έτος για το Ιόνιο), θυσιάζοντας την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας στον βωμό των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιριών, είναι ασήμαντα σε σχέση με τα έσοδα από τον τουρισμό (500 εκ. ευρώ το έτος), τα παραγωγικά εδάφη και τα γενικότερα οφέλη μας από την αλιεία και την ποιότητα των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγουμε και άμεσα κινδυνεύουν επιτρέποντας τη δημιουργία επιπρόσθετων στρατιών ανέργων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παραβλέπουν και αγνοούν ότι βρισκόμαστε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Ακόμη και ένας μικρός σεισμός, σαν αυτούς που συμβαίνουν κατά εκατοντάδες στο κεντρικό Ιόνιο, μπορεί να προκαλέσει αστοχία σε οποιαδήποτε γεώτρηση και στη συνέχεια τη διαφυγή πετρελαίου, το οποίο μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων θα προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή (όχι μόνο στον τουρισμό) στην θάλασσα, τις πανέμορφες ακτές και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν παραχωρούμε σε καμία κυβέρνηση το δικαίωμα να εκχωρεί σε καταστροφική εκμετάλλευση τις προστατευόμενες με διεθνείς συμβάσεις περιοχές και σε καμιά πετρελαϊκή εταιρία το δικαίωμα μας να υπερασπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη ζωή και το μέλλον του τόπου και του λαού μας.

Χαιρετίζουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες και τις ομάδες σε όλη την Ελλάδα για να πρυτανεύσει η λογική και το συλλογικό καλό.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε συνεχή επαγρύπνηση, άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης.

Αφήστε τα πετρέλαια μέσα στη γη : ο πλούτος της χώρας μας είναι υπέργειος!

Είναι οι καθαρές μας θάλασσες, η έφορη γη μας, τα μεταλλικά νερά μας, το φως του ήλιου, το τοπίο και ο πολιτισμός μας που πρέπει να διασώσουμε!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Χρήσιμα links:
Fb ομαδας : https://www.facebook.com/groups/1224006304415670/

Savegreekseas/:http://savegreekseas.com/

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ysAz06DxHEg%3d&tabid=875&language=en-US

Πορεία 21/02/2019 : https://www.facebook.com/events/284830442206640/

Στις 21/2/2019 και ώρα 18:00 πραγματοποιείται Πορεία Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, στην Αθήνα. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και καλούμε τους Αθηναίους Λευκαδίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή.


Πηγή