Δυτική Ελλάδα – Φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε 11 αυτοδιοικητικούς


Δραματικές εξελίξεις στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης μετά την καταδίκη έντεκα αιρετών νυν και πρώην αυτοδιοικητικών παραγόντων από το το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, για το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης της απιστίας σχετική με την υπηρεσία από κοινού , με αντικείμενο πράξης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ( Δημοτικής Περιουσίας).

Όπως έγινε γνωστό το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων σε 11 αυτοδιοικητικούς παράγοντες, για την πρόθεσή τους να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στον δήμο τους ύψους 2.261.375,27 ευρώ ! κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους .

Όπως αναφέρεται , διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος από τον δήμο, ως προς τις δηλωθείσες επιφάνειες εγκαταστάσεων νομικών προσώπων , από τις οποίες ο δήμος εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , ανταποδοτικά τέλη.

Εβδομήντα εννέα νομικά πρόσωπα που διατηρούσαν εγκαταστάσεις στον δήμο , ανάμεσά τους ιδρύματα και εκκλησίες , αποδείχθηκε ότι είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες , με αποτέλεσμα ο δήμος να ζημιωθεί από την μη είσπραξη τελών και προστίμων (ένεκα των ανακριβών δηλώσεων των ανωτέρω νομικών προσώπων) το συνολικό ποσό των 2.261.375,27 ευρώ.

Κι ενώ οι υπηρεσίες του δήμου είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης αυτών , κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13.12.2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν , κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της η υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε όλες τις δράσεις του δήμου προς είσπραξη των οφειλομένων τελών και προστίμων , κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η ζημία σε βάρος του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης αποσοβήθηκε όμως , λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνδυασμό με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων προσώπων είναι και κάποιοι που είχαν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε ως επικεφαλής παράταξης είτε ως απλοί υποψήφιοι.


Πηγή