«Έχασα την όρασή μου από ποτό-“μπόμπα” στη Ζάκυνθο»

Η Χάνα Πάουελ το καλοκαίρι του 2016 βρέθηκε στην Ζάκυνθο. Μέθυσε αρκετά και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η 23χρονη είχε πιει βότκα που είχε αναμιχθεί με θανατηφόρα μεθανόλη, κάτι που έκανε τα νεφρά της να σταματήσουν να λειτουργούν. Ακόμη, το νοθευμένο ποτό της προκάλεσε τύφλωση.

Η ίδια περιγράφει στο BBC την περιπέτειά της. «Είπα στις φίλες μου να ανοίξουμε τις κουρτίνες αλλά μου απάντησαν ότι ήταν ήδη ανοιχτές, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί» ανέφερε η Βρετανίδα και πρόσθεσε «νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα και έτσι σηκώθηκα για να ανάψω το φως».

«Τότε είναι που πανικοβλήθηκα γιατί συνειδητοποίησα ότι το φως ήταν αναμμένο και δεν μπορούσα να δω τίποτα».

Η Χάνα μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια σε ένα μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην αρχή νόμιζε ότι την απήγαγαν: «Δεν ήξερα γιατί δεν μπορούσα να δω, σκέφτηκα ότι υπήρχε κάτι γύρω από τα μάτια μου, το κεφάλι μου. Θυμάμαι ότι μίλησα με τον πατέρα μου στο τηλέφωνο και μου έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι ερχόταν να με βρει. Επίσης, κάθε φορά που κοβόταν η γραμμή έκρυβα το τηλέφωνο στη μασχάλη μου γιατί νόμιζα ότι θα μου το πάρουν».

«Φαίνεται ότι οι συμμορίες μαφίας το φτιάχνουν στις ερημιές και το πουλάνε στα μπαρ για φθηνότερα – και τα μπαρ γεμίζουν το απόθεμά τους έτσι»

Τα εργαστηριακά τεστ στο νοσοκομείο επιβεβαίωσαν ότι η Χάνα είχε δηλητηριαστεί από μεθανόλη. Οι φίλες της που επίσης είχαν καταναλώσει το ίδιο ποτό ένιωθαν αδιαθεσία στο στομάχι αλλά δεν είχαν άλλα συμπτώματα.

«Φαίνεται ότι οι συμμορίες μαφίας το φτιάχνουν στις ερημιές και το πουλάνε στα μπαρ για φθηνότερα – και τα μπαρ γεμίζουν το απόθεμά τους έτσι», αναφέρει η Χάνα. Προσθέτει ότι «αν είσαι πελάτης και νομίζεις ότι αγοράζεις νόμιμη βότκα αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Τοποθετούν το ποτό σε αληθινά μπουκάλια μάρκας και έτσι δεν έχεις λόγο να αμφιβάλλεις».

«Επίσης, δεν σερβίρουν την κανονική ποσότητα αλλά πολύ λιγότερο γιατί είναι πιο δυνατό. Αλλά είναι τόσο επικίνδυνο».

Η 23χρονη επέστρεψε σπίτι μερικές εβδομάδες αργότερα και έπρεπε να προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς την όρασή της. Τα νεφρά της σταμάτησαν να λειτουργούν. Έτσι η ίδια για σχεδόν 18 μήνες έκανε αιμοκάθαρση μέχρι η μητέρα της να μπορέσει να της δωρίσει ένα από τα δικά της νεφρά.

«Κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη», σημειώνει στο BBC

Με την πάροδο του χρόνου η Χάνα υποστηρίζει ότι η όρασή της έχει περάσει από το να τα βλέπει όλα «μαύρα» σε μία νέα κατάσταση που τα βλέπει όλα πολύ «ομιχλώδη».

Η Βρετανίδα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρνει να κάνει πράγματα μόνη της. Θέλει, όπως λέει, να αποκτήσει έναν σκύλο οδηγό. «Ξυπνούσα και ξεχνούσα ότι είχα χάσει το φως μου», αναφέρει. «Θα πήγαινα να ετοιμαστώ και συνειδητοποιούσα ότι δεν μπορώ να βρω τα καλλυντικά μου». «Είναι κάποια μικρά πράγματα όπως το να φτιάξεις ένα φλιτζάνι τσάι που δεν μπορώ να κάνω. Σκοντάφτω ακόμα και στα σκαλιά».

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από εκείνες τις διακοπές στη Ζάκυνθο, ωστόσο κανείς δεν έχει αναλάβει ποτέ ευθύνη για το τι συνέβη. Η Χάνα πιστεύει ότι το επικίνδυνο αλκοόλ εξακολουθεί να πωλείται σε θέρετρα διακοπών όπως η Ζάκυνθος. «Κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη, όχι ότι το περίμενα, αλλά νομίζω πως θα έπρεπε» λέει και συνεχιζει «Αν γνώριζα ότι το μπαρ σέρβιρε μπόμπες, δεν θα είχα πιει».

Πηγή: ethnos.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    23 Φεβρουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία