ΕΛΜΕΚΙ: Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στο Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στο Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή !!!

Αφού μέσα σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν επιδίωξε να δρομολογήσει τις επισκευές και τις αποκαταστάσεις των σεισμόπληκτων σχολείων, (οι διαδικασίες ξεκίνησαν πρόσφατα, μόνο μετά από τους μεγαλειώδεις αγώνες του κινήματος ενώ εκκρεμεί ακόμη αδικαιολόγητα η έναρξη εργασιών), αφού σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους τα προηγούμενα χρόνια δήλωνε πως τάχα είναι «..έργο ζωής…» η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, τώρα μεθοδεύει, την επισκευή και την επιστροφή μαθητών-εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο σχολείο χαρακτηρισμένο από τις ΚΤΥΠ Α.Ε. κατά την α΄ αυτοψία μη επισκευάσιμο (κατηγορία Δ΄) βάζοντάς τους σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την Περιφερειακή Αρχή ότι βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική του ελάχιστου «κόστους», που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται γενικότερα αλλά και για τους σεισμόπληκτους (βλέπε εργατικές κατοικίες), προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Μάλιστα, απροκάλυπτα και με μπόλικη δόση υπεροψίας και αυταρχισμού, ο Περιφερειάρχης, μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την προοπτική κατασκευής νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, εφόσον θα επισκευαστούν οι παλιές εγκαταστάσεις του και με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσει καινούργιο σχολικό συγκρότημα αφού θα έχει επισκευάσει το παλιό, έδωσε την εξής κυνική απάντηση: «… η επισκευή του παλαιού κτιρίου του ΓΕΛ Ληξουρίου θα προχωρήσει και ας πάρει την ευθύνη ο Δήμος και η εκπαιδευτική κοινότητα να μην το λειτουργήσει !!!!….» .

Ο παραπάνω εκβιασμός σημαίνει πρακτικά ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν σε ένα επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο, ακόμη και μετά την επισκευή του (ενδεικτικά, η επισκευή προβλέπει επαναχρησιμοποίηση των ίδιων σωμάτων καλοριφέρ, κουφωμάτων κλπ, που υπάρχουν τώρα). Επαναλαμβάνεται δηλαδή ή ίδια ιστορία με το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ που παρότι είχε επισκευαστεί πολλές φορές και είχαν διαβεβαιώσει οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του, έπεσε ολόκληρος τοίχος και από τύχη δεν θρηνήσαμε μαθητές.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι, τόσο η παρατεταμένη και χρόνια κωλυσιεργία στην αποκατάσταση της τσακισμένης σχολικής στέγης στην Παλική και σε όλο το νομό, όσο και η προκλητική απάντηση του Περιφερειάρχη, που δείχνει «δόντια» στο λαό, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν ασφαλή και επαρκή δημόσια σχολεία, είναι στοιχεία μια σκληρής ταξικής αντιλαϊκής διαχείρισης και πολιτικής. Την ίδια ώρα, συναγελάζεται και κάνει το «παπί» και τον «ντίλερ» στους μεγαλοξενοδόχους και τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, που θα ρημάξουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Η πολιτική του πρακτική βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της κυρίαρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που προωθεί, αγκαλιά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ και τις άλλες πολιτικές και τοπικές δυνάμεις που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και απαιτούν την θυσία κάθε λαϊκής ανάγκης για να θωρακιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Γι΄ αυτό άλλωστε, την ίδια ώρα που ο Περιφερειάρχης καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να θυσιάσουν την ασφάλειά τους σε ένα σύγχρονο σχολείο, μοιράζει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής «επιλεξιμότητας», δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διάφορα επιχειρηματικά σχέδια (17,5 εκατ € για «Γενική Επιχειρηματικότητα», 14.εκατ για αποκατάσταση Καστρομονάστηρου, κ.α).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί όλο το λαό, τους μαθητές, τους γονείς, να μην υποκύψουν στον εκβιασμό που επιχειρούν Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης και συνολικά η Περιφερειακή Αρχή.

Να δώσουν την απάντησή τους στο δυναμικό συλλαλητήριο που προετοιμάζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στις 14 Μαρτίου, ώρα 11.30 μπροστά στην Αντιπεριφέρεια – Δήμο με το πλαίσιο που αποφασίστηκε πρόσφατα από πλειάδα εκπαιδευτικών φορέων μαθητών, γονέων και μαθητών. Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Ασφαλείς και σύγχρονες σχολικές υποδομές για όλα τα σχολεία του νομού και να γίνουν οι επισκευές και οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι από την ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  • Να αρχίσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων στο νομό, (ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο Λύκειο Μεσοβουνίων).

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα σχολεία της σεισμόπληκτης Παλικής

  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης όλων των σεισμόπληκτων σχολείων στην Παλική (Γυμνάσιο Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου) και στα άλλα σχολεία του νομού με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
  • Να δρομολογηθούν νέα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια κτίρια για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Αργοστόλι 17/02/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Μαντζουράτος Δημήτρης

Ποταμιάνου Σοφία


Πηγή