Ένας πεζοπορικός περίπατος στην ηλιόλουστη νότια Λευκάδα

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος z’

Του Γιάννη Φίλιππα

Σειρά έχει σήμερα ένας περίπατος στην ηλιόλουστη νότια Λευκάδα. Αφετηρία και τέλος της διαδρομής είναι το χωριό Αθάνι. Είναι μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές τοπίου που μας φανερώνει για ακόμα μια φορά την πολύπλευρη φύση του νησιού.

Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία του χωριού, όπου ακόμη είναι εμφανείς οι πληγές που άφησε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός και θα ακολουθήσουμε τον αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Στην αρχή ο δρόμος είναι τσιμεντοστρωμένος και περνάει μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, κυρίως ελαιώνες. Σιγά σιγά οι ελιές δίνουν την θέση τους στο πευκόδασος. Είναι υπέροχο να βλέπεις το δάσος να αναγεννάται. Κάναμε την διαδρομή πριν μερικά χρόνια, όταν τα πεύκα υπέφεραν από κάποια ασθένεια και αργοπέθαιναν. Τότε κυριαρχούσε το καταθλιπτικό μαύρο. Τώρα τα άρρωστα δέντρα έχουν πέσει, τα νέα δενδρύλλια έχουν μεγαλώσει και το δάσος αποκτάει ξανά το πράσινο χρώμα του. Ανηφορίζουμε σταδιακά· τα πεύκα λιγοστεύουν και αυξάνονται οι κουμαριές και τα ρείκια για να δώσουν κι αυτά την σειρά τους σε άλλη βλάστηση.

Δεξιά μας το γαλάζιο του Ιονίου, πίσω μας καλά κρυμμένο το Αθάνι και μπροστά μας ένας άνυδρος τόπος όπου κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση. Εδώ είναι το βασίλειο του θυμαριού το οποίο δίνει το υπέροχο μέλι της Νότιας Λευκάδας.

Εδώ βλέπουμε πιο πολύ από ότι στην υπόλοιπη Λευκάδα στέρνες για το βρόχινο νερό. Πριν από μια τέτοια κατασκευή θα πάρουμε κατεύθυνση ανατολική και θα ανηφορίσουμε. Φθάνουμε σε ένα πλάτωμα ανάμεσα σε λόφους γεμάτο αγριολούλουδα. Ανάλογα με την εποχή αλλάζει και το χρώμα του. Σ’ όλη την διαδρομή, την κατάλληλη εποχή, θα συναντήσουμε και πλήθος άγριων ορχιδέων.

Λίγο μετά το πλάτωμα το τοπίο αλλάζει ξανά. Είμαστε ακριβώς πάνω από τον κόλπο και τον κάμπο της Βασιλικής. Μπροστά μας τα ακρωτήρια της Λευκάδας και τα νησιά από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ώς τις Εχινάδες στο βάθος. Αριστερά μας οι ορεινοί όγκοι της Ελάτης και των Σταυρωτών. Η βλάστηση είναι χαμηλή με κύριο είδος το πουρνάρι.

Κατηφορίζουμε ελαφρά με κατεύθυνση το χωριό Άγιος Πέτρος. Λίγο πριν το χωριό συναντάμε ένα μονοπάτι που θα μας βγάλει στην άσφαλτο που ενώνει τον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας Βασιλικής με το χωριό Δράγανο. Ακολουθούμε για λίγο την άσφαλτο, ώσπου συναντάμε έναν χωματόδρομο που ανηφορίζει. Μετά από λίγα μέτρα ας σταθούμε να κοιτάξουμε γύρω μας. Δεξιά μια στέρνα για την συλλογή του βρόχινου νερού, εγκαταλελειμμένη πια. Μπροστά μας, εκεί ακριβώς που αφήσαμε την άσφαλτο, η νέα τεχνολογία: ένα φωτοβολταïκό πάρκο. Δίπλα του η παλαιά τέχνη: η ξερολιθιά. Ένας ολόκληρος λόφος διαμορφωμένος σε αναβαθμίδες. Κι εδώ επίσης συναντάμε κάτι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο υπόλοιπο νησί: τους βολιούς. Σωροί από πέτρες. Όταν εκχέρσωναν τα χωράφια για να τα κάνουν καλλιεργήσιμα, συγκέντρωναν όλες τις πέτρες στην άκρη του χωραφιού. Όσες δεν χρησιμοποιήθηκαν για τις ξερολιθιές έμειναν σε έναν σωρό που ταυτόχρονα υποδείκνυε και το όριο του χωραφιού.

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας και σε λίγο έχουμε ξανά την θέα προς την ανατολική Λευκάδα και τα νησιά, αυτή τη φορά από μεγαλύτερο υψόμετρο. Μετά από λίγο συναντάμε ένα ακόμη φωτοβολταïκό πάρκο. Από εδώ, αν θέλουμε, μπορούμε να στρίψουμε αριστερά σε ένα χωματόδρομο για να επισκεφθούμε τα Γερμανικά. Ο δρόμος σταματάει μετά από 300 περίπου μέτρα. Συνεχίζουμε σε νότια κατεύθυνση. Η βλάστηση είναι χαμηλή, κυρίως θυμάρι και ρείκια. Στο ψηλότερο σημείο, μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα, θα βρούμε τα χαλάσματα.

Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο και συνεχίζουμε την κατάβαση μας προς το Αθάνι. Σε λίγα λεπτά συναντάμε ένα νταμάρι. Καλά κρυμμένη αυτή η πληγή δεν προκαλεί αισθητικά. Αντίθετα, μας δίνει την ευκαιρία για μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Δυστυχώς, όμως, κι εδώ γινόμαστε μάρτυρες του αγαπημένου σπορ του Νεοέλληνα: την εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών παντού στην φύση.

Το τοπίο, μετά από ένα λιβαδάκι, αλλάζει ξανά. Τα πεύκα ξαναπαίρνουν την κυρίαρχη θέση τους και θα μας συντροφεύσουν μέχρι να συναντήσουμε τον αγροτικό δρόμο απ´ όπου ξεκινήσαμε, ο οποίος θα μας οδηγήσει πίσω στην πλατεία.

Η διαδρομή είναι εύκολη. Χωρίς την παράκαμψη προς τα γερμανικά έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και μια συνολική υψομετρική διαφορά 300 μέτρων. Αν επισκεφθούμε και τα Γερμανικά, έχουμε να διανύσουμε ακόμη 4 χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά 150 μέτρα.

Τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Λευκάδα, Περπατώντας» της Lida Out, εκδόσεις Fagotto.

Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Διαβάστε τις προηγούμενες πεζοπορικές διαδρομές:
Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)
Ένας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας
Πεζοπορικός περίπατος στο μαγικό βουνό των Σκάρων
Ένας μαγευτικός περίπατος στο φαράγγι της Μέλισσας
Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του νησιού: τα Σταυρωτά

Tags:Αγίος ΠέτροςΑθάνι Λευκάδαςνότια Λευκάδαπεζοπορικός περίπατοςΠεριπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα


Πηγή