Energean: Ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο– Οι εκκρεμότητες γ […]

Αναπτυξιακό πόλο για την πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα θα αποτελέσει η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο με βάση το projectανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Energean.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου OlympiaForum ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Τεχνικός Σύμβουλος της Energeanανέφερε ότι η πρώτη φάση της ανάπτυξηςπεριλαμβάνει την πιλοτική και την 1η παραγωγική γεώτρηση από τη στεριά προς το θαλάσσιο κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο.Ακολουθεί η δεύτερη φάση με την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και τρίτη φάση με τη διάνοιξη δύο ακόμη παραγωγικών γεωτρήσεων. Στο projectανάπτυξης του Κατακόλου, η εταιρεία εκτιμά ότι θα απασχοληθούν 60 -70 εργαζόμενοι, ενώ η εμπειρία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει δείξει ότι για κάθε άμεση θέση απασχόλησης δημιουργούνται τρεις έμμεσες σε τομείς όπως οι προμήθειες εφοδίων και αγαθών, οι μεταφορές, οι επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού, οι ενοικιάσεις χώρων και δωματίων κ.α.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Πρίνου, όπου η Energeanλειτουργεί τη μόνη μέχρι σήμερα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στα δέκα χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας:

-Έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

-Έχουν εισφερθεί περί τα 136 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία καθώς και περί τα 16 εκατ. ευρώ σε εκτός Καβάλας εγχώριες επιχειρήσεις.

-Έχουν εισφερθεί περί τα 166 εκατ. ευρώ στο στενό και ευρύτερο ελληνικό Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία

-Έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με την τοπική κοινωνία και μία σταθερή συνεργασία με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

-Δεν έχει προκύψει κανένα περιβαλλοντικό ατύχημα.

-Η Energeanεπιχειρεί με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει διαμορφώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο τεχνικός σύμβουλος της Energeanπροσδιόρισε ως παραμέτρους που σχετίζονται με την υλοποίηση του project:

-Την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου.

-Την έγκαιρη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εταιρεία.

-Την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που έχουν ανακύψει με τη διαδικασία ενστάσεων επί των δασικών χαρτών στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στο κοίτασμα του Κατακόλου ο διεθνής ανεξάρτητος οίκος NSAIέχει πιστοποιήσει απολήψιμα αποθέματα (2P) της τάξης των 10,7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.


Πηγή