Επεκτείνονται και μετά τις 11 οι έλεγχοι για το κάπνισμα στην Πάτρα – «Ντου» και σε σχολικά καρναβαλικά πάρτυ!

Ξεκινούν άμεσα έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού και μετά τις 11 το βράδυ. Μέχρι τώρα τα συνεργεία πραγματοποιούσαν ελέγχους στα καταστήματα της Πάτρας μέχρι τις 11.30 το πολύ και μετά σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν τα τασάκια. Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η διευθύντρια Υγείας, Σοφία Συμεωνίδου, η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε για τις ώρες που στα καταστήματα μπορεί να βρίσκονται ανήλικοι, έγκυες ή άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Η υπηρεσία το επόμενο διάστημα θα επεκτείνει του ελέγχους και τις νυχτερινές ώρες ενώ δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσουν σε ανάλογες διαδικασίες ακόμη σε σχολικά καρναβαλικά πάρτι όπου έχει παρατηρηθεί ενήλικες να καπνίζουν παρουσία των παιδιών.

Κάνοντας έναν απολογισμό της εφαρμογής του μέτρου μέχρι σήμερα η κ. Συμεωνίδου επισημαινει ότι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι δείχνουν να… πειθαρχούν και καπνίζουν έξω από τους κλειστούς χώρους των καταστημάτων. Έκπληξη αποτελεί η κατηγορία που δεν συμμορφώνεται με το μέτρο, αφού οι γυναίκες κυρίως είναι αυτές που αρνούνται να σβήσουν το τσιγάρο τους όταν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο!

Οι πελάτες – παραβάτες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στα συνεργεία της διεύθυνσης υγείας κάτι που καταφέρνουν αφού δεν συνοδεύονται από αστυνομικό όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό όμως αποτελεί μια επιλογή της διεύθυνσης υγείας γι αυτό το μεταβατικό στάδιο. Στη συνέχεια ωστόσο θα συγκροτηθούν μικτά συνεργεία με τη συμμετοχή και αστυνομικών.

Πολίτες που διαπιστώνουν παραβάσεις σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την υπηρεσία που τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί 12 επώνυμες κι ανώνυμες καταγγελίες μέσω τηλεφώνου και 7 ηλεκτρονικά.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα μόνο σε επαγγελματίες και όχι σε πελάτες – παραβάτες.


Πηγή