Φώτης Κουβέλης: «Το λιμάνι Κατακόλου είναι ένας κομβικός λιμένας κρουαζιέρας» (VIDEO)

Στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται στα 10 λιμάνια της χώρας με το νέο νόμο, αλλά και στις προοπτικές του λιμένα Κατακόλου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας την Κυριακή στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου – Olympia Forum που διοργάνωσε η εφ.«Πατρίς», στην Αρχαία Ολυμπία.

«Αυτές τις ημέρες γίνεται μία σημαντική αλλαγή στη λιμενική πολιτική της χώρας, αφού ψηφίζεται στο κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη ο νόμος για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο» και όπως πρόσθεσε, «επειδή η κυβέρνηση αποδεδειγμένα εργάζεται για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας, πρέπει να πω ότι αυτή η ανάπτυξη που γίνεται σε αυτά τα λιμάνια έρχεται θετικά να ετεροκαθορίσει τη λειτουργία και άλλων λιμανιών», τόνισε ο Υπουργός.

Όσο ν’αφορά το λιμάνι του Κατακόλου, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «είναι ένας κομβικός λιμένας κρουαζιέρας και είναι το πιο κοντινό λιμάνι από το οποίο μπορεί ο επιβάτης της κρουαζιέρας να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία». Επίσης, ανέφερε ότι «τα τρία τελευταία χρόνια χρηματοδοτήσαμε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έργα στο λιμάνι, ύψους 700.000 ευρώ», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για το λιμάνι τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του έργου για την κατασκευή επιβατικού σταθμού, συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, αφού όπως τόνισε «με το έργο αυτό θα μπορούν να έρχονται στο λιμάνι και να “δένουν” μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια».

Όσον αφορά το σχετικό σχέδιο νόμου, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «το ελληνικό δημόσιο στα 10 μεγάλα λιμάνια δεν παραχωρεί την ιδιοκτησία, κατά εξαίρεση από εκείνο που συνέβη με τον οργανισμό Λιμένα Πειραιώς και με τον οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης» και εξήγησε: «Μετά από μεγάλη διεκδίκηση, κινείται η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων. Δηλαδή, ο κάθε οργανισμός λιμένα των 10 μεγάλων λιμανιών αξιολογεί και προτείνει ποιες δραστηριότητες πρέπει να τεθούν σε διεθνή διαγωνισμό, με βάση το ενωσιακό και το εθνικό δίκτυο, προκειμένου να υπάρξουν υποψήφιοι επενδυτές και σύμφωνα με τις διαδικασίες της προκήρυξης να πάρουν την επένδυση, εφόσον ο διαγωνισμός καταλήξει και καταλήξει σε αυτούς».

Όπως τόνισε, «με τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων, θα υπάρξουν επενδύσεις, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και θα υπάρξει μία ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά προφανώς μόνον τη θάλασσα, αλλά θα αφορά και την ενδοχώρα, η δική μας πολιτική δεν θέλει τα λιμάνια μας να κοιτάνε μόνο στη θάλασσα, αλλά θέλει να μην έχουν στραμμένη την πλάτη και προς το εσωτερικό της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και φιλοδοξούμε ότι δεν θα είναι μακρύς ο χρόνος όπου θα αρχίσουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες με την προκήρυξη των διαγωνισμών, και το εκδηλωμένο μέχρι τώρα ενδιαφέρον πιστεύουμε ότι θα γίνει συγκεκριμένο ενδιαφέρον και θα έχουμε συμμετοχές σε αυτή την διαγωνιστική διαδικασία για πολλές και σημαντικές επενδύσεις».

Όσο αφορά στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση ανέφερε το εξής: «Επειδή η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι βάζουμε τορπίλη στη διαδικασία, με το ανταποδοτικό τέλος που θα καταβάλλουν οι επενδυτές στον φορέα διαχείρισης του λιμανιού, θέλω να διευκρινίσω το εξής: Ο παραχωρησιούχος θα κάνει επενδύσεις στο λιμάνι μόνο σε ότι αφορά τη δραστηριότητα που θα έχει αναλάβει. Ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει να έχει έσοδα για να κάνει επενδύσεις σε άλλες δραστηριότητες, ώστε το λιμάνι να παραμένει λειτουργικό, αλλά και ελκυστικό σε άλλους επενδυτές. Αυτό διασφαλίζουμε με το ανταποδοτικό τέλος».


Πηγή