Γ. Κουτρουμάνης: Η «συνταγή» της Νέας Δημοκρατίας για μια καλύτερη Δημόσια Υγεία


Σε μια δυσμενή συγκυρία, κατά την οποία το εθνικό Σύστημα Υγείας…

…σήμερα δοκιμάζεται από την επιδημία της γρίπης, που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων συμπολιτών μας, η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το κυβερνητικό της πρόγραμμα στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

Σήμερα η περίθαλψη στα νοσοκομεία μας είναι παντελώς υποβαθμισμένη, παρουσιάζοντας τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 ασθενείς να χάνουν ετησίως τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, την ίδια ώρα που τα ράντζα αυξάνονται στους διαδρόμους των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού μόλις εκατό, κι αυτές με κοινοτικά κονδύλια τα οποία δεν είναι εξασφαλισμένα πέραν της χρονιάς που διανύουμε.

Εξίσου με εμφατικό τρόπο κατέρρευσε και ο πολυδιαφημιζόμενος θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που είναι πραγματικότητα μόλις για τον ένα στους δέκα Έλληνες. Δηλαδή το 90% των συμπολιτών μας δεν έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.

Το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, δίνοντας έμφαση: στην πρόληψη, στην ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε κτηριακές υποδομές, που έχουν ως στόχο την αξιοπρεπή περίθαλψη και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όλα ξεκινούν από την πρόληψη, που συνεπάγεται υγεία και κέρδος για το κοινωνικό σύνολο. Η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει, εκτός των άλλων, ένα οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί πλήρως και ανεξαιρέτως ο αντικαπνιστικός νόμος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Όλα αυτά με τη σειρά τους προϋποθέτουν μια μεγάλη ψηφιακή τομή: ο κάθε Έλληνας θα έχει το ηλεκτρονικό, ατομικό του ιστορικό με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα.

Παράλληλα θα ενισχυθούν σε μέσα και προσωπικό οι υφιστάμενες νοσηλευτικές υποδομές. Σε πρώτη φάση θα προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ οι τοπικές μονάδες θα ενισχυθούν παράλληλα με τον οικογενειακό γιατρό που θα είναι επιλογή του πολίτη: Είτε με γιατρούς κρατικών δομών, είτε με ιδιώτες γιατρούς, είτε με συμβεβλημένους γιατρούς.

Εν κατακλείδι το πρόγραμμα για την Υγεία δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και την στήριξη που πρέπει να επιδεικνύει το εθνικό σύστημα υγείας στους πάσχοντες και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί ένα σύστημα υγείας δεν θα ταλαιπωρεί, αλλά θα βοηθά και θα σέβεται τον ασθενή και τις ανάγκες του.


Πηγή