H Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς για την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Υγεία

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές της υγείας στο νομό μας, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά την στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων κεντρικά, αλλά και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων στην υγεία .

Οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης ( ΣΥΡΙΖΑ ) (βουλευτής, διοικητής και υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ, διοικητής Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου) προκλητικά προσπάθησαν να εξωραΐσουν την τραγική κατάσταση που υπάρχει σε όλες τις δομές υγείας στο νομό και παράλληλα να ρίξουν τις ευθύνες στις παλαιότερες κυβερνήσεις, στην γραφειοκρατία, στους γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων, κ.α.

Εκκωφαντικά σιώπησαν σε όλα τα προβλήματα που αναδείχθηκαν και κάτω από την πίεση των εκπροσώπων του κινήματος, υποσχέθηκαν άλλη μια φορά, προκηρύξεις θέσεων επικουρικών γιατρών, κίνητρα τύπου «μεταφορικού ισοδύναμου», λειτουργία στο απώτερο μέλλον ψυχιατρικής κλινικής και ενδεχομένως Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), βελτιώσεις στο σύστημα διορισμών και προκηρύξεων θέσεων κ.α.

Από την πλευρά τους η Δημοτική Αρχή (Ν.Δ.) πέρα από διαπιστώσεις, δεν τοποθετήθηκε στην ουσία των προβλημάτων, ενώ μερίδα της, επιχείρησε να διαλύσει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (έβαλε εμβόλιμα στην συζήτηση το θέμα της χωροταξίας του Δήμου), προσφέροντας πολύτιμο χέρι βοηθείας στον αποπροσανατολισμό που επιδίωκε από την αρχή η κυβερνητική βουλευτής.

Όλοι μαζί Δημοτική Αρχή (Ν.Δ.) και οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έβγαλαν κουβέντα για την βασική αιτία των προβλημάτων στην υγεία, δηλαδή την συστηματικά και διαχρονικά επιδιωκόμενη καπιταλιστική αναδιάρθρωσή της που αποσκοπεί μέσα από την απαξίωσή της, να δώσει ζωτικό χώρο στην δραστηριοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα αυτό. Υπερακόντισαν και πλειοδότησαν μόνο στις διαπιστώσεις των προβλημάτων. Κατά τα άλλα συμφώνησαν στην βασική στρατηγική επιλογή της διαχείρισης των προβλημάτων στην υγεία, μέσα από την μετακύλιση ευθυνών, κόστους, και ανάλογων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, όταν από το 2010 μέχρι και σήμερα η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 65%.

Από την Δημοτική Αρχή μέχρι και την «αριστερή- ριζοσπαστική» παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ που δήλωσε ότι η τοπική διοίκηση θα πρέπει για τα ζητήματα υγείας να πάψει να « ….νίπτει τας χείρας της…..», συμφώνησαν όλοι, η τοπική διοίκηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της ανθυγιεινής πολιτικής, αναλαμβάνοντας να καλύψουν τα έξοδα διαμονής, μετακινήσεων και σίτισης του ιατρικού προσωπικού, που προσλαμβάνεται να εργασθεί με πενιχρούς μισθούς ως λύση του προβλήματος.

Παράλληλα και με δεδομένο την απουσία της Περιφερειακής Αρχής (έστω και μέσω αντιπροσώπου της), δεν πήραν καμιά ευθύνη για την διαιώνιση της επικίνδυνης κατάστασης στις κτιριακές υποδομές και στα τσακισμένα Νοσοκομεία του νομού. Εξέφρασαν ουσιαστικά τις «ευχές» τους για την κάλυψη όλων των δομών υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκέστηκαν σε ένα ψήφισμα για τα μάτια του κόσμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ολοκληρωμένο ψήφισμα με τα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων και απαιτούσε:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Ν. Ληξουρίου, τα Κ. Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
  • Να λειτουργήσει άμεσα η ψυχιατρική κλινική και η ΜΕΘ πλήρως επανδρωμένες
  • Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού από το ΓΝΝΑ, το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές.
  • Να επανέρθει η οργανικότητα του ΓΝΝΑ και του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση και να επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική του Μαντζαβινάτειου. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση Τμημάτων και Κλινικών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα Νοσοκομεία.
  • Εκδίωξη των εργολάβων από το νοσοκομείο και σύσταση οργανικών θέσεων για σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη.
  • Άμεση αποκατάσταση των νοσοκομειακών κτιρίων από τα προβλήματα που είχαν από τους σεισμούς (είτε και προγενέστερα πχ Μαντζαβινάτειο) με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.

Τα παραπάνω πλαίσιο απορρίφτηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κεφαλονιάς πρέπει να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα και με την παραπάνω αφορμή. Ένα πρώτο βήμα είναι να ενισχύσει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση σε Δήμο και Περιφέρεια την «Λαϊκή Συσπείρωση» που αποτελεί την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού.

Αργοστόλι, 06 Φλεβάρη 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς


Πηγή