Η εξέγερση των φυλακών της Κέρκυρας το 1987 με υποκινητές τους Ρωχάμη, Τεμπερεκίδη, Παπαχρόνη…

Κοινωνία Η εξέγερση των φυλακών της Κέρκυρας το 1987 με υποκινητές τους Ρωχάμη, Τεμπερεκίδη, Παπαχρόνη…

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1987 ξεκίνησε εξέγερση στις φυλακές της Κέρκυρας. Όπως σήμερα, έτσι και τότε, το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κέρκυρας ήταν το πιο σκληρό που υπήρχε στην Ελλάδα. Ο Τύπος της εποχής και πολλοί κρατούμενοι το αποκαλούσαν «κολαστήριο».

Οι τρόφιμοι της φυλακής με υποκινητές τους γνωστούς βαρυποινίτες Χάρη Τεμπερεκίδη, Βαγγέλη Ρωχάμη και Κυριάκο Παπαχρόνη, εξεγέρθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης. «Εξεγερθήκαμε στους γδάρτες των ονείρων μας», έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι κρατούμενοι. Αρχικά σταμάτησαν να τρώνε και αρνούνταν τα επισκεπτήρια, αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν με αποκορύφωμα το κάψιμο του διοικητηρίου.

«Κάψαμε το σύμβολο των βασανιστηρίων μας», ανέφερε ο πρώην κρατούμενος στην Κέρκυρα, Χρήστος Ρούσος, στη «Μηχανή του Χρόνου».

Η εξέγερση πήρε διαστάσεις. Πολλοί κρατούμενοι άρχισαν να αλληλοχτυπιούνται, καθώς θεωρούσαν κάποιους συγκρατούμενούς τους προδότες, και «τσιράκια» του διευθυντή και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε γουρούνια», φώναζαν στα διαγγέλματα τους και απαιτούσαν πιο ανθρώπινες συνθήκες. Η εξέγερση κατεστάλη με την εισβολή των ΜΑΤ, αλλά οι κρατούμενοι κατάφεραν να περάσουν τα μηνύματά τους στην κοινωνία.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr


Πηγή