Οι πρώτες «αντιδράσεις» για το επικείμενο «σπάσιμο» των δήμων

Αντώνης Λουβερδής: Λίγα «εγκώμια» για την αποδοχή της «άλλης» άποψης για τη Θηνιά

Όταν η ιστορία της γεωγραφικής Θηνιάς συναντήθηκε με το μέλλον του τόπου στο πρόσωπο της βουλευτού κ. Θεοπεφτάτου, το όνειρο που φάνταζε «άπιαστο» έγινε πραγματικότητα: ο ιστορικός δήμος Θηναίας αποτελεί πλέον Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ληξουρίου.

Το τελευταίο διάστημα η φημολογούμενη ένταξη της Θηνιάς σε κάποιον από τους νεοσύστατους δήμους που θα προέκυπταν από τη διάσπαση του δήμου Κεφαλλονιάς είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό μεταξύ των κατοίκων του τόπου μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποφάσισα στις αρχές του Ιανουαρίου να καταθέσω την άποψη, που ευθύς εξαρχής πίστευα ότι είναι η πιο πρόσφορη για την μελλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας. Η «άλλη» άποψη, όπως την ονόμασα, είχε ως βασικούς άξονες την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Θηνιάς και υπό αυτή την έννοια εστίαζε όχι στο ΠΟΥ θα ενταχθεί τελικά η Θηνιά, αλλά στη θέση που θα κατέχει στον νέο δήμο, δηλαδή στο ΠΩΣ.

Προς αυτή την κατεύθυνση είχα τονίσει ότι οι καλύτερες προοπτικές για τον τόπο μας διαμορφώνονται στην περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική περιοχή της Θηνιάς, που απαρτίζεται από τις τοπικές κοινότητες Αθέρος, Ζόλων, Αγκώνος, Νυφίου, Θηναίας (Πετρικάτα, Καρδακάτα, Ρίζα, Κοντογουράτα), συγκροτήσει Δημοτική Ενότητα στον νεοσύστατο δήμο, στη βάση των κοινών γεωγραφικών χαρακτηριστικών.

Αυτή είναι η θέση που είχα ονειρευτεί για τον τόπο μας, παρακινούμενος από την αγάπη που τρέφω για αυτόν, βλέποντας παράλληλα με θλίψη τις τόσες δυνατότητές του να μένουν αναξιοποίητες. Ένα όνειρο που μέχρι χθες φάνταζε «άπιαστο», ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και τούτο οφείλεται στη βουλευτή των νησιών μας, κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία με οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα αντιλήφθηκε εγκαίρως τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη συγκρότηση της Θηνιάς σε Δημοτική Ενότητα, σύμφωνα με το ΠΩΣ που είχα διατυπώσει στην «άλλη» άποψη. Ως εκ τούτου, η κ. Θεοπεφτάτου τόλμησε και έπεισε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για τη βασιμότητα των επιχειρημάτων, αναφορικά με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, με αποτέλεσμα να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου η γεωγραφική Θηνιά να συγκροτηθεί σε Δημοτική Ενότητα στον νεοσύστατο δήμο Ληξουρίου.

Τώρα πλέον η Θηνιά μας ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ και ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μπορεί να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις παραγωγικές της δυνατότητες (αιολική ενέργεια, ΧΥΤΥ, τουρισμός, νέες μορφές επιχειρείν με δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, γεωργικά προϊόντα και μορφές αειφόρου ανάπτυξης).

Έτσι, το «ακατόρθωτο» για κάποιους έγινε εφικτό για ΟΛΟΥΣ μας, για το μέλλον των παιδιών μας, στον ΤΟΠΟ μας.

Αντώνης Λουβερδής

Καρδακάτα Θηναίας

***

Σπύρος Βανδώρος: «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με ένδικα μέσα, αλλά και με πασης φυσεως κινητοποιήσεις»

Δυστυχώς η «ετερόκλητη» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, παραβιάζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα, μην πραγματοποιώντας διαβούλευση για ενα τοσο σοβαρο θεμα, προωθεί μια τροπολογία η οποία νομικά δεν ευσταθει. Το χειροτερο δε ειναι οτι παραβλέπει τη βούληση των κατοίκων της περιοχής της Θηνιάς που αποτυπώθηκε με εκκωφαντικό τροπο μεσα απο τη συλλογή 447 υπογράφων, καθως και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου για την διοικητική διατήρηση της Θηνιάς στο Δήμο Αργοστολίου.

Με αυτον τον τροπο καταδικάζει την περιοχης μας για να εξαργυρώσει τις κομματικες της επιταγες και τις εκδικητικες της ιδεοληψιες…

Προφανως συμφωνεί με το διορισμένο υπουργό έσωτ. κύριο Χαρίτση μαζι με τον οποίο αποτελουν την προσωποποίηση της θεσμικής εκτροπής.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με ένδικα μέσα, αλλά και με πασης φυσεως κινητοποιήσεις.

Σπύρος Βανδώρος, Πρόεδρος Τ. Κ. Νυφίου


Πηγή