Κοινή ανακοίνωση έξι φορέων: “Το νέφος καπνού μειώνεται, ας το κάνουμε παρελθόν”

O Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας, η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και ο Σύλλογος Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης στην Πάτρα τονίζοντας πώς το νέφος καπνού μειώνεται, ας το κάνουμε παρελθόν!

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει εντυπωσιακά, σε ότι αφορά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη μας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (Δ.Δ.Υ. κ’ Κ.Μ.Π.Ε. Αχαΐας) φαίνεται να λειτουργούν και να παράγουν θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι αλλά και οι θαμώνες σε αυτά αποδέχθηκαν με προθυμία την εφαρμογή του νόμου και η πλειονότητα των καταστημάτων -μπροστά και στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμων- δείχνει να συμμορφώνεται.

Υπάρχουν όμως και αρνητικά σημεία που έχουμε εντοπίσει:

– Τις βραδινές ώρες το κλίμα μέσα σε ορισμένα καταστήματα αλλάζει με τα τασάκια να
επιστρέφουν στα τραπέζια και η ατμόσφαιρα να μετατρέπεται σε αποπνικτική
– Έχουν καταγραφεί δυστυχώς σε λίγα καταστήματα περιπτώσεις μη σεβασμού πολιτών
που διαμαρτυρήθηκαν για τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση σε ότι αφορά τη διάρκεια της σημερινής θετικήςεικόνας, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν υπήρξαν έλεγχοι που όμως στην πορεία ατόνησαν,με αποτέλεσμα να έχουμε γρήγορα επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.Κομβικό ρόλο στην επιτυχή εφαρμογή του νόμου έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες που πρέπεινα διεκδικούν ΕΝΕΡΓΑ το δικαίωμά τους για μια καθαρή ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους.

Αν δουν ότι οι υπεύθυνοι του καταστήματος δε συμμορφώνονται, πρέπει νακαταγγέλλουν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠεριφερειακήςΕνότητας Αχαΐας τη μέρα, την ώρα και το κατάστημα όπου υπήρξαν παραβατικέςσυμπεριφορές από θαμώνες ή το προσωπικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντοςγια την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση στο νομό Αχαΐας παρακαλούνται να καλούν στο2613.620728 και 2613.620725 ή να στέλνουν email στο [email protected] και[email protected]

Θεωρούμε θετική τη βούληση του ΣΚΕΑΝΑ και της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών γιαεφαρμογή του νόμου και θεωρούμε ότι αυτή τη φορά η πλάστιγγα πρέπει να γείρει υπέρ των καταστηματαρχών που τον εφαρμόζουν, χωρίς κανένα περιθώριο αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ όσων κάνουν "στραβά μάτια".

Σε κάθε περίπτωση οι 6 φορείς δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να υπερασπιστούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα των πολιτών για προστασία της υγείας τους από το παθητικό κάπνισμα.


Πηγή