Κρυονέρι: Σε αναμονή, μέσα στις λάσπες οι κάτοικοι

Δυο εβδομάδες ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το Κρυονέρι βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο «κάτι του κυκλώνα», με τις…πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία να παραμένουν ακόμα ανοιχτές και τους κατοίκους να προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους, σχεδόν «αποκομμένοι» από τις γύρω περιοχές και μέσα στις λάσπες.

Η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια. Αν και ο τόπος έχει «στεγνώσει», ωστόσο οι λάσπες παραμένουν στο σημείο της καθίζησης, αφού διαρκώς το σημείο κατολισθαίνει.

1. Οι κάτοικοι του χωριού καθημερινά πασχίζουν για την απομάκρυνση της λάσπης, προκειμένου να μη γίνει χειρότερη η κατάσταση και να μπορούν, τουλάχιστον, να τον διασχίζουν με τα πόδια.

Δύσκολη η καθημερινότητα

Μέσα από αυτές τις λάσπες περνούν καθημερινά, πρωί και μεσημέρι, τα παιδιά με τα πόδια, για να περάσουν «απέναντι», να τα παραλάβει το ταξί, για να τα μεταφέρει στα σχολεία τους, στο Χελιδόνι και στο Πελόπιο. Δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού ήδη την πρώτη εβδομάδα, μετά τις ζημιές, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά τους και έχασαν τα μαθήματά τους.

Για τους ηλικιωμένους τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού αν θέλουν να μεταβούν στο γιατρό, στο νοσοκομείο, στο φαρμακείο ή σε κάποια οργανωμένη αγορά για τα απαραίτητα ψώνια τους, στον Πύργο ή στην Ολυμπία για την εξυπηρέτησή τους από κάποια δημόσια υπηρεσία, τότε θα πρέπει να κάνουν τον «κύκλο» του δήμου, από έναν δρόμο σχεδόν αδιάβατο με Ι.Χ, μέσω Λάσδικα. «Οι κύριοι αρμόδιοι ¨έκοψαν¨ το έργο του δρόμο Κρυονέρι – Λάσδικα ως ασύμφορο. Τώρα τι έχουν να μας πουν, που είμαστε εγκλωβισμένοι;», λέει ο πρόεδρος, Κώστας Γεωργίου, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για τις δυσκολίες των κατοίκων. Ο ίδιος, με έγγραφό του προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, επισημαίνει αυτά τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων, μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητά την άμεση αποκατάσταση του περιφερειακού αγροτικού δρόμου του χωριού (σ.σ βρίσκεται περιμετρικά της κατολίσθησης), με τσιμεντόστρωση, ώστε να είναι βατός από τα Ι.Χ και παράλληλα την ασφαλτόστρωση του επαρχιακού χωματόδρομου Κρυονέρι – Λάσδικα, μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

2. Ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Γεωργίου, συναντήθηκε χθες με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, και εξέτασαν τις λύσεις που υπάρχουν για την άμεση αποκατάσταση της βατότητας, τόσο προς Χελιδόνι όσο και προς Λάσδικα (φωτό αρχείου)

Η θέση της Π.Ε Ηλείας

Τέσσερις είναι οι λύσεις που εξετάζει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού η κακοκαιρία, με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο να εξηγεί πως υπάρχουν δυο μακροπρόθεσμες και δυο άμεσες.

«Η πλήρης αποκατάσταση του δρόμου προς Χελιδόνι, θα ¨πάρει¨ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού απαιτούνται γεωλογικές μελέτες για να δούμε το επίπεδο ολίσθησης, να ακολουθήσει διαγωνισμός για ανάθεση μελέτης, να γίνει η μελέτη και να διαπιστώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται, να διεκδικήσουμε πόρους, να γίνει ο διαγωνισμός, η ανάθεση και εκτέλεση του έργου. Τουλάχιστον 3 χρόνια, δε φτάνουν γι’ αυτό», σημειώνει, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Γεωργιόπουλος, γι’ αυτό και όπως είπε, εξετάζονται κάποιες άλλες, εναλλακτικές λύσεις, για την άμεση αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης, τόσο με το Χελιδόνι, που είναι και ο δρόμος που «βολεύει» τους κατοίκους, όσο και με το Λάλα. «Πρώτος στόχος είναι, αφού σταματήσουν οι πολλές βροχές, να κάνουμε χαλικόστρωση στον δρόμο Λάσδικα – Λάλα για να είναι βατός και ασφαλής και για τα ι.χ. Παράλληλα, υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος που περνάει πάνω από την καθίζηση και την κατολίσθηση, ο οποίος με ήπιες παρεμβάσεις και τσιμεντόστρωση σε μήκος 600-700 μέτρα, μπορεί να γίνει βατός για τα ι.χ. Αυτό, είναι μια καλή προσωρινή λύση, και ήδη αναζητούμε τον τρόπο, τη νόμιμη διαδικασία, ίσως με προγραμματική σύμβαση με τον δήμο, για να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάστασή του», σημειώνει. Υπάρχει μια ακόμα λύση που εξετάζεται, μέσα από ελαιώνα ιδιώτη, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί αν αυτό το σημείο είναι ασφαλές να γίνει παρέμβαση και δεν υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Τεχνικό δελτίο για το Κρυονέρι – Λάσδικα

Εξάλλου, σε σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Ηλείας, παρουσία του προέδρου του χωριού, ο κ.Γεωργιόπουλος γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει ήδη από τους συνεργάτες του τη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για τον δρόμο Κρυονέρι – Λάσδικα (σ.σ που δεν χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Μολυβιάτη) προκειμένου, αφού πάρει έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να ζητηθεί η ένταξη του για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Πηγή