Ο υποψήφιος δήμαρχος που επιθυμώ να αντικρύσω

Ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών πλησιάζει. Οι πολίτες της χώρας καλούμαστε να εκλέξουμε τους τοπικούς μας άρχοντες. Εκείνη την ημέρα, θα εκχωρήσουμε για πέντε χρόνια τη μοίρα το τόπου στον οποίο ζούμε, ρίχνοντας ένα φύλλο χαρτί με περιεχόμενο λίγων γραμμών μέσα σε ένα κουτί.

Όμως, την πεμπτουσία της αληθινής δημοκρατίας δεν την αποτελούν οι εκλογές, αλλά τα ψηφίσματα των πολιτών, όπως για παράδειγμα εφαρμόζονται στην Ελβετία. Η ιδέα ότι σε μία ημέρα συμπυκνώνεται και εκφράζεται η θέση των πολιτών για τα επόμενα χρόνια θα έπρεπε να ήταν αδιανόητη.

Επιθυμώ λοιπόν, να αντικρύσω έναν υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος θα ανακοίνωνε αρκετά πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών όλους τους υποψήφιους αντιδημάρχους, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί μέσα από μία δημιουργική διαδικασία και όχι με την ψηφοθηρική νοοτροπία του πλήθους των λαμβανόμενων σταυρών.

Υποψήφιοι αντιδήμαρχοι, που θα όφειλαν να παρουσίαζαν εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον τόπο τους, και που θα δεσμεύονταν να υλοποιήσουν όσες επιλέγονταν κατόπιν ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το ποιος τις έχει προτείνει.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα παρουσίαζε συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις στους πολίτες. Που θα δεσμευόταν μαζί με τους συνεργάτες του ότι, εφόσον εκλεγούν κάθε τελική πρόταση-σχέδιο πρώτα θα παρουσιάζεται εκ νέου στους πολίτες με κοστολογημένα στοιχεία και με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Ότι μετά την παρουσίαση θα ζητούνται βελτιωτικές προτάσεις και θα υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσει και ο οποιοσδήποτε πολίτης ή ομάδα πολιτών όμοια μελέτη. Ότι κατόπιν ψηφοφορίας των κατοίκων-πολιτών θα επιλέγεται η καλύτερη πρόταση ή η απόρριψή της γιατί απλά δεν τους αρέσει.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα δεσμευόταν ότι, σε περίπτωση κωλύματος εξεύρεσης πόρων για την σύνταξη των απαραίτητων εμπεριστατωμένων τεχνικών μελετών οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση χρηματοδότησης από προγράμματα για παράδειγμα της ευρωπαϊκής ένωσης, θα κάνει το πρώτο βήμα οικιοθελούς δωρεάς μαζί με τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνεργάτες του, ώστε να παρακινηθούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να προσφέρουν ότι μπορούν, διατηρώντας το δικαίωμα δημοσιοποίησης ή όχι του ποσού της προσφοράς τους. Που θα παρακινήσει τους συμπολίτες του, ώστε να μην παρατηρείται το παράδοξο να συγκεντρώνονται πολλαπλάσια ποσά χορηγίας προς μία ποδοσφαιρική ομάδα, σε σύγκριση με τα ποσά των δωρεών που συγκεντρώνονται με σκοπό την ανακαίνιση ενός σε αθλία κατάσταση γηροκομείου.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που ήδη θα είχε προβεί σε διερεύνηση αλλαγών στην λειτουργία του δήμου και τις οποίες θα παρουσίαζε στους πολίτες. Προτάσεις που θα είχε εμπλουτίσει από τη συλλογή της γνώμης των εργαζομένων του δήμου, από τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς και από τον κάθε απλό πολίτη. Που θα δήλωνε ότι εφόσον εκλεγεί θα ζητήσει από αναγνωρισμένες εταιρείες οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού, την κατάθεση μελέτης για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δήμου. Ότι θα θέσει σε λειτουργία ένα μόνιμο δυναμικό σύστημα συλλογής παραπόνων και προτάσεων από τους εργαζόμενους, τους συναλλασσόμενους και τους πολίτες, οι οποίες θα εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από επιτροπή, με σκοπό την συνεχή εφαρμογή βελτιώσεων.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα δήλωνε ότι θα θεσμοθετούσε ετήσιο οικονομικό έλεγχο του δήμου και των έργων που θα εκτελούνταν, και τον οποίο θα διενεργούσε διαφορετικός κάθε χρόνο φοροτεχνικός ελεγκτής έπειτα από κλήρωση.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα έβαζε προτεραιότητα την διοργάνωση εθελοντικών ενεργειών για τον καθαρισμό των παραλιών, των πλατειών, των δρόμων και για τη συλλογή των μπαζών, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα απλώνοντας τα χέρια του, μαζί με τους συνεργάτες του.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα δεσμευόταν ότι, σε περίπτωση μη εκλογής του θα καταθέσει όλη την προεργασία του στον νέο δήμαρχο και θα τον βοηθήσει στο έργο του. Ότι σε περίπτωση εκλογής του θα καταθέσει προς ψηφοφορία και τις προεκλογικές προτάσεις των άλλων υποψηφίων.

Έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα είχε το σθένος να πάρει θέση σε σοβαρά εθνικά ζητήματα, καθώς η πρόσφατη εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για το περιεχόμενο των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Έναν υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος όχι απλά δεν θα εκδήλωνε την κατανόησή του ως προς τις διεκδικήσεις των Σκοπιανών ή των Τούρκων, αλλά που θα διοργάνωνε ενημερωτικές ομιλίες, καθώς και ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Που θα είχε αποκλείσει κάθε είδους υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία βαφτίζουν πατριωτισμό την ενδοτικότητα. Με την επιλογή του δημάρχου είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι συμμετέχουμε και στην εξέλιξη των εθνικών μας ζητημάτων. Σήμερα του Μακεδονικού, αύριο του Αιγαίου, μεθαύριο της Θράκης, της Κύπρου, της Ηπείρου, ίσως και του Ιονίου.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Tags:υποψήφιος δήμαρχος


Πηγή