Πάτρα: Επί τάπητος το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του “Απόλλων”

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, την Δευτέρα στις 25 Φεβρουαρίου, με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Ο δήμαρχος της Πάτρας στη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα, θα αναφερθεί σε τρία βασικά ζητήματα για τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν, καθώς παρόλο που έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά, μέχρι ώρας δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.

Το πρώτο αφορά το Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας. Το έργο που αφορά τη συντήρηση του αρχιτεκτονικού αυτού στολιδιού για την πόλη έχει ενταχθεί ήδη στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα 2017-2020", με το ποσό που έχει εγκριθεί, που φτάνει τα 5.000.000 ευρώ.

Ο Κώστας Πελετίδης θα ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου και του δήμου, έτσι ώστε να προχωρήσει η διακήρυξη της ανάθεσης των μελετών και του αντίστοιχου διαγωνισμού για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην κατασκευή του έργου.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2017 είχε γίνει το προσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου, ενώ από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο δήμος έχει στείλει τις παρατηρήσεις του πάνω σε αυτό, χωρίς όμως από τότε μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση επί του θέματος.

Πάτρα: Επί τάπητος το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του "Απόλλων"

Ρωμαϊκό Στάδιο και Αρχαίο Ωδείο

Το δεύτερο θέμα που θα αναφερθεί ο Κώστας Πελετίδης στη συνάντηση που θα έχει με την κ. Ζορμπά έχει να κάνει με το Ρωμαϊκό Στάδιο. Ο δήμαρχος θα ζητήσει επανέναρξη των διαδικασιών για την ανάδειξη του μεγάλου Ρωμαϊκού Σταδίου στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και θα προσπαθήσει να πάρει ένα χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο ώστε να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται η εξέλιξη του έργου.

Για την ώρα πάντως το έργο είναι στάσιμο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας που αφορά τη φυσιογνωμία της Πάτρας, αλλά και την προσέλκυση τουριστών μέσα από αυτό.

Το τρίτο έχει να κάνει με το ζήτημα της χρήσης του Αρχαίου Ωδείου από τον δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Είναι γνωστό ότι ο δήμος προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε μία σειρά εργασιών που αφορούσαν το Αρχαίο Ωδείο, βελτιώνοντας τους χώρους του μνημείου και δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό από το ταμείο του.

Ωστόσο, το υπουργείο στην πρόταση που έκανε για την χρήση του Αρχαίου Ωδείου παραχωρεί τη χρήση του για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας μόνο για συγκεκριμένο αριθμό εκδηλώσεων που όμως υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του φεστιβάλ. Ο Κώστας Πελετίδης θα ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει σε νέα βελτιωμένη πρόταση, με δεδομένο ότι το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τον κύριο χώρο εκδηλώσεων του φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Πάτρα: Επί τάπητος το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του "Απόλλων"


Πηγή