Πάτρα: Ετοιμάζονται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ξερόλακκα

Πάτρα: Ετοιμάζονται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ξερόλακκα Πάτρα: Ετοιμάζονται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ξερόλακκα

Σε "πυρετό" προετοιμασίας βρίσκονται στον δήμο για το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, στην Πάτρα.

Πρόκειται για μία μονάδα που εντάσσεται στον τομέα της ανακύκλωσης και που μέχρι τώρα απουσίαζε από την αχαϊκή πρωτεύουσα, με την έλλειψή της να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην πόλη, σε ένα ζήτημα που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός και να ανέβει θέσεις στο σχετικό βαθμολογικό πανελλήνιο πίνακα.

Η προθεσμία για το θέμα της δημιουργίας της μονάδας λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για το ζήτημα της ανακύκλωσης. Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων αποτελεί ένα διαφορετικό πεδίο στο κομμάτι της ανακύκλωσης και ξεχωριστό, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται αυτόνομες και ανεξάρτητες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

"Όταν μιλάμε για την ΜΕΒ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο, στην ουσία κομποστοποίησης που θα παίρνει τα βιομηχανικά απόβλητα και θα τα κάνει λίπασμα" τονίζει σε δήλωση του ο Βασίλης Θωμόπουλος που είναι ο άνθρωπος της δημοτικής αρχής που έχει αναλάβει το θέμα της ανακύκλωσης.

Η μονάδα αυτή θα δημιουργηθεί σε χώρο που έχει βρεθεί μέσα στην Ξερόλακκα και το έργο έχει κόστος περίπου 5.000.00 ευρώ.

Τα βιομηχανικά απόβλητα και η συζήτηση με την εστίαση

Τι είναι όμως τα βιομηχανικά απόβλητα;

Πρόκειται για απορρίμματα που συνήθως προκαλούν έντονη δυσοσμία και δημιουργούν άσχημη εικόνα για την αισθητική της πόλης. Φλούδες, αποφάγια τροφίμων και διάφορα είδη σκουπιδιών που προέρχονται κυρίως από το χώρο της εστίασης.

Στη κατασκευή της μονάδας, σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, θα παρθούν όλα τα μέτρα εκείνα, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής που ήδη έχουν εκφραστεί αρνητικά για το έργο που είναι να γίνει.

Στο πλαίσιο της επικείμενης δημιουργίας της μονάδας, είχε γίνει προ μηνός περίπου και συνάντηση με τον ΣΚΕΑΝΑ για το θέμα με τον κ. Θωμόπουλο να τονίζει: "Πήραμε σωστές και σημαντικές κατευθύνσεις μέσα από την συζήτηση που είχαμε με τους επαγγελματίες της εστίασης για το ζήτημα, ενώ βρισκόμαστε σε επαφές και με όλους τους φορείς".

Μέσα στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο δήμος για την προώθηση αυτής της μορφής ανακύκλωσης, ήδη ετοιμάζονται οι προσκλήσεις για να έρθουν στην Πάτρα οι καφέ κάδοι απορριμμάτων που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πάτρα: Ετοιμάζονται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ξερόλακκα

Οι τσάντες για την ανακύκλωση και η ενημερωτική καμπάνια

Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες ο δήμος θα προχωρήσει, στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης στο μοίρασμα 5.000 τσαντών στους πολίτες της Πάτρας.

Παράλληλα, είναι να έρθουν στην Πάτρα άμεσα 200 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης που θα ενισχύσουν τον… στόλο, αλλά και θα αντικαταστήσουν αυτούς που έχουν αχρηστευτεί από φθορές και βανδαλισμούς.

Λεπτομέρειες πάνω στα δύο αυτά ζητήματα πρόκειται να ανακοινωθούν σε σχετική συνέντευξη Τύπου που θα γίνει. Πάντως, το σημαντικό είναι η καμπάνια και η ενημερωτική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο δήμος για την προώθηση του τομέα της ανακύκλωσης από τα τέλη του 2018 σχεδόν, έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

"Υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν διάφορες λεπτομέρειες, θέλοντας να πάρουν επιπλέον πληροφορίες. Προχωράμε με σταθερά βήματα" τονίζει πάνω σε αυτό ο κ. Θωμόπουλος.


Πηγή