Πάτρα – Πύργος: Έξι από τις οκτώ στη Βουλή, ασφαλιστικά μέτρα για τη 3η εργολαβία

Τη συμβασιοποίηση των έξι από τις οκτώ εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τις συμβάσεις του έργου.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι εντός Μαρτίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα έξι οδικά τμήματα, ενώ εντός των ημερών ολοκληρώνεται ο προσυμβατικός έλεγχος για την 2η εργολαβία Αμαλιάδα-Δουνέικα. Σε ό,τι αφορά τη 3η εργολαβία Κυλλήνη-Αμαλιάδα, ο υπουργός Υποδομών είπε πώς έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα από δύο εταιρείες, τα οποία θα εκδικαστούν στις 12 Μαρτίου του 2019.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τριάμισι χρόνια και το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο κ. Σπίρτζης κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε εκ νέου της επιλογής του να ακυρώσει τον διαγωνισμό το 2015 και να προχωρήσει σε διαδοχικές δημοπρατήσεις, λέγοντας ότι με ενιαία δημοπράτηση το έργο δεν θα κατασκευαζόταν ποτέ.

Παράλληλα, αρνήθηκε τον όρο «κατάτμηση» και πρόσθεσε ότι δίχως τις υψηλές εκπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου.

«Δώσαμε μάχη με τα όργανα της Κομισιόν και είμαστε χαρούμενοι που το έργο ξεκινά. Αν δεν ακυρωνόταν, ο δρόμος δεν θα γινόταν καθόλου με έναν διαγωνισμό. Επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση στο έργο, τόσο επί της δικής μου θητείας όσο και επί των προκατόχων μου», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αλλά με βάση και όσα είχε πει στο Olympia Forum που διοργάνωσε η εφ. «Πατρίς» το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου στην Αρχαία Ολυμπία, οι εργασίες στα έξι από τα οκτώ τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα.


Πηγή