Πέτρος Αχιλλεόπουλος: «Ο εθελοντισμός είναι επιλογή και στάση ζωής»

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σο ‘τιμόνι’ του περιφερειακού τμήματος Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του τμήματος με νέα μέλη. Ο λόγος για τον κ. Πέτρο Αχιλλεόπουλο ο οποίος μιλά σήμερα στην ‘Π’ και δίνει απαντήσεις για όσα έχουν ακουστεί αλλά και για το μέλλον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και για την σημασία του εθελοντισμού.

-Αναλάβατε σχετικά πρόσφατα τα καθήκοντα του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος, πώς προέκυψε αυτό;

Έχω στενή συνεργασία με την Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , και μάλιστα, ίσως δεν το γνωρίζετε, με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου και του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (από τις 13/7/2018) τοποθετήθηκα στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Κοργιαλένειου – Μπενάκειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Όσον αφορά το τμήμα του ΕΕΣ στην Αμαλιάδα , επειδή στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών τμημάτων του ΕΕΣ σε όλη την Ελλάδα, εξεταζόταν το ενδεχόμενο κατάργησης των δομών που είχαν διάφορα προβλήματα στελέχωσης και έλλειψης επαρκών υλικοτεχνικών υποδομών και μέσων, μου ζητήθηκε εγγράφως από το ΚΔΣ ,λόγω γενέτειρας πόλης, να καταθέσω εισήγηση για την αναδιοργάνωσή του ή την οριστική του κατάργηση.

Προφανώς, όχι μόνο δεν εισηγήθηκα την κατάργησή του, αλλά δέχθηκα να αναλάβω και προσωπικά , ως πρόεδρος του τμήματος στην Αμαλιάδα, την ευθύνη της πλήρους αναδιοργάνωσής του .

Έτσι, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, αφού ενισχύσαμε το Τμήμα με 80 νέους Εθελοντές- Ειδικούς Συνεργάτες και (την Πέμπτη 7/2/2019) ολοκληρώσαμε και τις εγγραφές 75 νέων Τακτικών Μελών, έχω ήδη ανακοινώσει στον τοπικό Τύπο, την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου 9-μελούς Αιρετού Δ.Σ. στο τμήμα του ΕΕΣ στην Αμαλιάδα, για την Κυριακή 17/2/2019 , στις οποίες προσωπικά δεν θα είμαι υποψήφιος.

Έτσι, μαζί με τους συνεργάτες μου, μέλη του σημερινού Δ.Σ., αφού «ανοίξαμε τις πόρτες του ΕΕΣ στην κοινωνία της Ηλείας» , τώρα με δημοκρατικές διαδικασίες της αναθέτουμε την ευθύνη διατήρησης και ανασυγκρότησης του τμήματος της Αμαλιάδας.

-Η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε έκπληξη η απομάκρυνση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου και ακούστηκαν πολλά, τελικά ποιος ο λόγος αλλαγής προσώπων;

Απάντησα ήδη σε αυτό το ερώτημα. Όμως θέλω με σαφήνεια να ξεκαθαρίσω ότι το προηγούμενο ελλειπομελές Δ.Σ. δεν απομακρύνθηκε, απλά αντικαταστάθηκε από νέο πλήρες 11-μελές Συμβούλιο.

Η αντικατάστασή του δεν οφείλεται σε λόγους ανεπάρκειας των μελών του ή έλλειψης κοινωνικής προσφοράς, κάθε άλλο και βεβαίως , όπως ήδη ανέφερα δεν έγινε κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων , τις οποίες όμως κάποιοι αρέσκονται να αναζητούν και να αναμασάνε υπηρετώντας ενδεχομένως κάποιες μικροκομματικές τοπικές σκοπιμότητες, αλλά κατόπιν δικής μου εισήγησης.

Επομένως είναι ακατανόητες οι όποιες άλλες αιτιάσεις. Μάλιστα τιμώντας τα παλαιά μέλη μας και την προσφορά τους, θα οργανώσουμε και ειδική εκδήλωση για να τους ευχαριστήσουμε.

Ο Εθελοντισμός είναι επιλογή και στάση ζωής. Βασίζεται σε αρχές και πανανθρώπινες αξίες. Ο Ε.Ε.Σ. είναι μια μεγάλη οικογένεια εθελοντικής δράσης και δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό με την ευκαιρία που μου δίνεται καλώ όλα τα παλιά μέλη να συνεχίσουν να συμβάλλουν και στη νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές ανάδειξης του νέου Δ.Σ..

-Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τι ισχύει;

Είναι γεγονός ότι Ε.Ε.Σ., μετά από 142 χρόνια ζωής και δράσης, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία τον έχουν οδηγήσει σε καθεστώς αναστολής της ιδιότητας μέλους του ΔΟΕΣ.

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια διοικητικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης, με την ψήφιση του νέου καταστατικού και την εκλογή των Συλλογικών του Οργάνων, με στόχο μια δημοκρατική και αποτελεσματικότερη αποκεντρωμένη λειτουργία του οργανισμού.

Προσωπικά στηρίζοντας αυτό το εγχείρημα, συμμετέχω στις διαδικασίες ανασυγκρότησης και γι’ αυτό θα είμαι υποψήφιος για το ΚΔΣ του ΕΕΣ στις προσεχείς εκλογές.

-Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος;

Μέσα σε 3 μήνες, υλοποίησα όλους τους στόχους που είχα θέσει ως Πρόεδρος του ΕΕΣ Αμαλιάδας, τους οποίους αναλυτικά εξήγησα απαντώντας στο πρώτο σας ερώτημα. Έτσι θα παραμείνω τυπικά σε αυτή τη θέση για να έχω την μεγάλη χαρά και την ευχαρίστηση να παραδώσω το Τμήμα Αμαλιάδας στο νέο αιρετό Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές.

-Από την εικόνα που έχετε διαμορφώσει μέχρι σήμερα, τι κατάσταση υπάρχει στο νομό, είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που χρίζουν ανάγκης βοήθειας;

Πράγματι δεν μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί το μέγεθος και το πλήθος των αναγκών που έχουμε διαπιστώσει και τις οποίες προσπαθούμε, όχι πάντα επιτυχώς, να αντιμετωπίσουμε και καλύψουμε.

Τα εθελοντικά μας τμήματα δίνουν στην κυριολεξία καθημερινή μάχη προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις βασικών αγαθών διατροφής , αλλά και να ανακουφίσουν την δυστυχία, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

-Κάτι τελευταίο, εθελοντισμός υπάρχει, υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν το έργο σας και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Πρώτα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους ανώνυμους εθελοντές προσφοράς . Είναι συγκινητική η ανταπόκρισή τους. Θέλω να γνωρίζουν ότι κάθε τους προσφορά προς τον ΕΕΣ κατευθύνεται με ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο ΕΕΣ συνεργάζεται με τους Δήμους με στόχο τον συντονισμό της δράσεων για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων.

Το μήνυμά μου είναι απλό: «Στηρίξτε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», «Εμπιστευθείτε τον Ε.Ε.Σ. και δυναμώστε τον με τη δική σας συμμετοχή».


Πηγή