Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος

Δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε ένα κοινό κρυολόγημα από μία γρίπη; Δεν είστε οι μόνοι. Ή μάλλον για την ακρίβεια, ανήκετε στην πλειοψηφία των ευρωπαίων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, αδυνατεί να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ των δύο, όπως προκύπτει από νέα σχετική μελέτη, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι γρίπη και κρυολόγημα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και να εφιστούν την προσοχή όλων.

Η μελέτη, με επικεφαλή την δρα Κάθριν Χόφμαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου MedUni της Βιέννης δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για τις λοιμώδεις νόσους «BMC Infectious Diseases».

Στο δείγμα, περιλήφθησαν οι αντιλήψεις – και παρανοήσεις – των ανθρώπων σε τρεις χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Κροατία.

Σύμφωνα με το medicalxpress.com, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εμφάνιση πυρετού ως πιθανού συμπτώματος και του κρυολογήματος μπερδεύει τους ανθρώπους και νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με γρίπη. «Αυτός είναι ο λόγος», σύμφωνα με τους ερευνητές, «που πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά παρόλα αυτά εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος που μοιάζουν με τη γρίπη, νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει ‘πιάσει’. Έτσι, γίνονται σκεπτικιστές για τους εμβολιασμούς γενικότερα, παρόλο που στην πραγματικότητα πάσχουν απλώς από ένα κοινό κρυολόγημα, το οποίο δυστυχώς μπορεί κανείς πάλι να πάθει μολονότι έχει κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη».

Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς (ρινοϊούς, αδενοϊούς κ.α).

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρα Χόφμαν, «αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα ποτέ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη». Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία αρρώστιας. Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, περίπου στο 8% των ασθενών, ενώ στη γρίπη τέτοιες βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνότερες και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα ή η επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς, των πνευμόνων κ.α.

Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς την ίωση από το κρυολόγημα; Αυτό συμβαίνει κυρίως στα αρχικά στάδια εμφάνισής τους, επισημαίνουν οι δικοί. Συγκεκριμένα, ενώ η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως με σχετικά υψηλό πυρετό και πόνους, σε ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ώρες ένιωθαν μια χαρά, το κοινό κρυολόγημα είθισται να ξεκινά με πονόλαιμο, βούλωμα της μύτης και βήχα, ενώ εξελίσσεται με πιο σταδιακά. Επίσης, στο κρυολόγημα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λιγότερο και όχι απότομα, όπως στη γρίπη.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν, επίσης, ότι ενώ το εμβόλιο προστατεύει έναντι της γρίπης (σε ποσοστό 60% έως 95% περίπου), δεν παρέχει καμία προστασία από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. «Σε κάποιο σημείο, η αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτών των ιών ξεπερνιέται και έτσι κρυολογούμε. Όμως μπορούμε να ανεβάσουμε αυτό το «κατώφλι» ανθεκτικότητας, υιοθετώντας υγιείς συνήθειες ζωής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή πλένοντας τακτικά τα χέρια μας», ανέφερε η Χόφμαν.

Ο κρίσιμος παράγοντας για το κοινό κρυολόγημα δεν είναι το κρύο, αλλά η επαφή του οργανισμού με ένα παθογόνο ιό. Αντίθετα, με την πιο μακράς διάρκειας γρίπη, οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν από το κοινό κρυολόγημα σε περίπου πέντε μέρες, εφόσον αναπαύονται και φροντίζουν τον εαυτό τους.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρωσταίνουν σοβαρά από γρίπη και εξ αυτών, 250.000 έως 500.000 πεθαίνουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα άνω των 65 ετών και τα παιδιά έως πέντε ετών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Πηγή