Σ. Παντελιός: «Ένας, δύο, τρεις… χίλιοι δεκατρείς Δήμοι…».

Δήμος Κέρκυρας Σ. Παντελιός: «Ένας, δύο, τρεις… χίλιοι δεκατρείς Δήμοι…».

Στην διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα γίνουν τρεις αναφέρεται με ανακοίνωση του ο Επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτός Δήμος Σπύρος Παντελιός.

Η ανακοίνωση έχει ως εξης: «Τον λαό επικαλούνταν, αλλά ο λαός απουσίαζε, από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως επίσης απουσιάζει από την συζήτηση για το «σπάσιμο» του ενός Δήμου σε τρεις ή σε τέσσερις. Τον λαό τον ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα του και κυρίως να γίνουν έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του και θα αναβαθμίσουν το νησί μας.

Τώρα αν αυτό γίνει με έναν, δύο, τρείς ή δεκατρείς Δημους αυτό δεν τον ενδιαφέρει. Με τον έναν Δήμο δεν έγιναν όλα αυτά, γιατί θα πει κάποιος έγιναν με τους Δεκατρείς; Όχι βέβαια, πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα είχαμε και τότε, τα ίδια προβλήματα έχουμε και σήμερα, όσον αφορά τις βασικές υποδομές.
Δεν θα πω την άποψη μου για το πόσοι Δήμοι πρέπει να υπάρχουν στο νησί, απλά θα πω για το τι Δήμο ή Δήμους θέλουμε. Θέλουμε Δήμους ισχυρούς με αυτοτέλεια και αυτονομία, κάτι που δεν έχουν σήμερα, θέλουμε Δήμους και αυτοδιοίκηση, όπου η Κυβέρνηση δεν θα περικόπτει τους πόρους, όπως έχει κάνει σήμερα περίπου στο 60%, θέλουμε Δήμους με αρμοδιότητες και εξουσίες, θέλουμε Δήμους που να μην ταλανίζονται από την γραφειοκρατία η οποία τους «πνίγει», θέλουμε Δήμους οι οποίοι να μην εμποδίζονται στην λειτουργία τους από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ασκεί έλεγχο σκοπιμότητας, ακρωτηριάζοντας έτσι τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Αυτά θέλουμε και άλλα πολλά. Αν παρασχεθούν όλα αυτά στην αυτοδιοίκηση, τότε δεν θα μπαίνουν ψευτοδιλήμματα για τον αριθμό των Δήμων. Η συζήτηση είναι παραπλανητική.
Και κάτι τελευταίο. Συζητάνε για τον αριθμό των Δήμων, χωρίς, έτσι όπως επιβάλλει η μεθοδολογία να υπάρχει μια «βάση» συζήτησης. Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια μελέτη από έναν φορέα ή πανεπιστήμιο ή το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την διάσπαση του ενός Καλλικρατικού Δήμου και πάνω σε αυτή την πρόταση να διεξαχθεί η συζήτηση. Τώρα επικαλούνται κάποιες μελέτες, που έγιναν σε άλλο προγενέστερο χρόνο, σε άλλη εποχή με άλλες συνθήκες και κυρίως ήταν μελέτες για την συνένωση των 13 Δήμων και όχι για την διάσπαση του ενός Δήμου.
Δεν συζητώ βέβαια για την «εκτροπή» που έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ψήφισαν χωρίς να υπάρχει εισήγηση και πρόταση!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία».


Πηγή