Θ. Γαλιατσάτος: «Τεμπλόνι – Λευκίμμη η μόνη άμεση λύση για τα σκουπίδια».

Δήμος Κέρκυρας Θ. Γαλιατσάτος: «Τεμπλόνι – Λευκίμμη η μόνη άμεση λύση για τα σκουπίδια».

Πάνω από 3 ώρες κράτησε η συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Την αρχική εισήγηση του θέματος έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής αλλά και ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης» Γιώργος Καλούδης.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις κινήθηκαν πάνω στο γεγονός ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά σε καθυστερήσεις του Δήμου, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις όπως η μεταφορά στον ΧΥΤΑ των Ιωαννίνων έως ότου κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Κέρκυρα ή ακόμα και η χρήση παλαιών ΧΑΔΑ.

Ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. Θ. Γαλιατσάτος απέρριψε και τις δύο προτάσεις τονίζοντας ότι η μεν μεταφορά θα είχε δυσβάσταχτο κόστος και θα απαιτούσε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, κάτι που τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αρνηθεί. Η πρόταση της χρήσης παλιών ΧΑΔΑ, από τη άλλη, είναι “καραμπινάτο” ποινικό αδίκημα.

Έντονος προβληματισμός υπήρξε επίσης για το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τον Σύλλογο της περιοχής.

Ο Θ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι και αυτές ακόμα οι αποφάσεις των δικαστηρίων οφείλουν να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

«Ο σχεδιασμός Τεμπλόνι -Λευκίμμη είναι μονόδρομος. Ο Δήμος θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αδειοδοτήσουμε την σύννομη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Μεσορράχια, ο οποίος θα λειτουργήσει για το μεσοδιάστημα και τέλος».


Πηγή