Θέλουμε να έχει και συνέχεια…

«Το Συνέδριο άφησε την αίσθηση ικανοποίησης για το πλαίσιο θεματολογίας αλλά και τη ροή ειδησεογραφίας από τις τοποθετήσεις των ομιλητών…»

Θετικό πρόσημο χαρακτηρίζει το Α΄ Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου η αυλαία του οποίου έπεσε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, με την αίσθηση της ικανοποίησης για το πλαίσιο της θεματολογίας αλλά και την ροή της ειδησεογραφίας που παρείχαν με τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές.

Η ανταπόκριση κορυφαίων πολιτικών παραγόντων «βοήθησε» στη διατήρηση του σχεδιασμού πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ καθοριστική συμβολή – είναι αλήθεια – είχαν με τις επιμέρους εισηγήσεις τους οι εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως και ειδικοί αναλυτές.

Είναι κρίμα ίσως που ένα τέτοιο Συνέδριο δεν είχε και την ανάλογη συμμετοχή νέων ανθρώπων, και τούτο είναι ένα ζητούμενο για όσα προγραμματισθούν στο μέλλον. Θα μπορούσαν να ενημερωθούν αποτελεσματικά στη βάση στατιστικών στοιχείων, νέων δεδομένων, και διευρυμένων ερευνών πάνω στο αντικείμενο που οι ίδιοι ασχολούνται ή γύρω από ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο, τα προβλήματα, και πολύ περισσότερο τις δυνατότητές του.

Με αφορμή την ανωτέρω διαπίστωση, εκτιμώ ότι οι δραστήριοι διοργανωτές, με την ενδεχόμενη και πολύ πιθανή επανάληψη του εγχειρήματος θα «ανοίξουν» το συνέδριο περαιτέρω στην Πανεπιστημιακή και κυρίως Σπουδαστική Κοινότητα της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Μένω λίγο στο τελευταίο, γιατί πιστεύω ότι είναι άξιον παρατήρησης και το γεγονός ότι με την σημασία που προσλαμβάνει το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου και την Ευρωπαϊκή καθώς φαίνεται διάστασή του (παραδοχή των προσκεκλημένων Επιτρόπων της Ε.Ε.) οφείλει να είναι παρούσα και η Ομογένεια!

Στο πλαίσιο όχι απλώς μιας υποστηρικτικής δημοσιοσχετίστικης παρουσίας, αλλά στην εφαρμογή μιας ουσιαστικής συζήτησης για την εμπλοκή Πελοποννήσιων της διασποράς στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στήριξης της «Μάνας Γης».

Στο «περιεχόμενο» της διαδικασίας που κατά διαστήματα έγινε εκ των πραγμάτων «ηλειακή υπόθεση» η Συνεδρία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη προκάλεσε την μεγαλύτερη και ίσως πιο «αποκαλυπτική» συζήτηση. Τολμώ να γράψω ότι τα θέματα που ετέθησαν στο τραπέζι απαιτούσαν μια ολόκληρη ημέρα και όχι μια έστω και υπερβολική (όπως αποδείχθηκε) διαδικασία ωρών.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός, άμεσος, οικείος και όχι λακωνικός όπως θα περίμεναν πολλοί εξαιτίας της καταγωγής του, έκανε ουσιαστικό διάλογο, μερίμνησε για πειστικές απαντήσεις και έδειξε και ο ίδιος γιατί τα αγροτοκτηνοτροφικά προβλήματα παραμένουν «ζωντανά» φωνάζοντας για την επίλυσή τους.

Εξαιρετική χαρακτηρίσθηκε και η Συνεδρία με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ειδικά σε ότι αφορά τον τύπο και τα ΜΜΕ όπως και η χθεσινή με τον Υπουργό Ναυτιλίας Κουβέλη που μίλησε ιδιαίτερα για τους νέους στόχους αξιοποίησης των λιμανιών μας.

Όσον αφορά την πρώτη Συνεδρία και τον Χρήστο Σπίρτζη, ο Υπουργός Υποδομών δεν «αιφνιδίασε» αλλά έκανε το αναμενόμενο: Δεσμεύθηκε για μια φορά ακόμη για τον αυτοκινητόδρομο, μόνο που τώρα έβαλε και… στοίχημα. Κάπου εκεί το Πάσχα, θα ξέρουμε αν το κερδίζει ή το χάνει.

Οι παρεμβάσεις τέλος έδειξαν «ώριμες» και καλομελετημένες με εύστοχες ερωτήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων απαντήθηκαν. Υπήρξαν και στιγμές έντασης που έδωσαν τόνο πολιτικής αντιπαράθεσης γεγονός εύλογο και δικαιολογημένο σε μία εκλογική χρονιά…


Πηγή