Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε τονίσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα και στις αρμόδιες επιτροπές την ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης και διαλόγου για τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Έχουμε αποδείξει στην πράξη με τις θέσεις και τις προτάσεις μας ως Δημοκρατική Συμπαράταξη την αναγκαιότητα να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις για τα ζητήματα Παιδείας και Πολιτισμού. Για θέματα που αφορούν την ιστορία μας το παρόν της πατρίδας μας το μέλλον των παιδιών μας. Η προσφιλής τακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί με συνοπτικές διαδικασίες συνεχίζεται. Και συνεχίζεται δυστυχώς, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικά φορτισμένο, με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα και άγρας ψήφων.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους το δικαίωμα στην εργασία , την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Εσείς κύριε Υπουργέ έρχεστε στο παρά ένα να ρυθμίσετε θέματα που από το 2015 σας έχουν τεθεί και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κύριε Υπουργέ,

Στο παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζετε:

  • την ίδρυση του παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού,
  • το Ταμείο Αλληλοβοήθειας,
  • την κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης,
  • καθώς και την απορρόφησή του από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης,
  • και θέματα υπηρεσιακά που αφορούν το προσωπικό.
  • Δηλαδή μιλάμε για ένα μικρό νομοσχέδιο, που αποτελεί παζλ ρυθμίσεων και διευθετήσεων, αφού μεταξύ άλλων ρυθμίζει και τις αμοιβές των Διευθυντών
  • στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
  • και στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Και βέβαια όπως πάντα κατά την προσφιλή σας τακτική θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο σκοτεινό παρασκήνιο από το παρελθόν. Παρελθόν βέβαια το οποίο μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε στην επιφάνεια!

Κύριοι της κυβέρνησης,

το τεκμήριο της αθωότητας πολιτικά το έχετε απωλέσει προ πολλού, πολύ φοβάμαι, ότι κινδυνεύετε να χάσετε και το τεκμήριο του πρότερου έντιμου βίου. Με τις μεταγραφές και τις δήθεν «γέφυρες» που στήνετε με πρόσωπα και όχι με πολιτικές. Γέφυρες με πρόσωπα που σας λοιδορούσαν, με πρόσωπα που σας απαξίωναν.

Να σας θυμίσω αυτούς που σας χαρακτήριζαν ως Κυβέρνηση της απάτης, ως Κυβέρνηση τυχοδιωκτών. Σήμερα τους επιβραβεύετε και τους δίνετε υπουργική καρέκλα. Κρατήστε τους, μας απαλλάξατε, σας τους χαρίζουμε.

Θυμάμαι τη ρήση της φιλολόγουμου «απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων και έγιναν παράδειγμα των απαξιωμένων».

Άρα υπάρχει παρασκήνιο αυτό φάνηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Προσωπικά πιστεύω στη μεγάλη Κεντροαριστερά, την Κεντροαριστερά των αξιών, την Κεντροαριστερά του ήθους, της αξιοπρέπειας, της ισονομίας. Μια Κεντροαριστερά που οικοδομείται με πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις.

Εμάς δεν μας κρατάει κανείς. Το έχει πει πολλές φορές η Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά σε αυτή την αίθουσα, το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, όλα στο φως. Τέρμα , με την λάσπη στον ανεμιστήρα και τα μισόλογα. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διαχρονικό οικοδόμημα στάσεων , δράσεων και πολιτικών τομών. Ανήκει στους αγώνες όλων μας , για τη Δημοκρατία. Είναι μια αξιακή πολιτική στάση που τίμησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου και τα χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα στελέχη μας. Στελέχη που έδωσαν διαχρονικά τους αγώνες με ιδεολογική σταθερότητα, με συνέπεια και εντιμότητα. Απλά εμείς δεν μοιράζουμε πιστοποιητικά αριστερο-φροσύνης, αυτά δεν απονέμονται, κερδίζονται διαχρονικά.
Ακούμε τις τελευταίες ημέρες διάφορες σειρήνες, για συνεργασία της κεντροαριστεράς. Διάφορες γέφυρες και πρωτοβουλίες, ερήμην της κοινωνίας.

Κύριοι δεν χτίζονται έτσι οι γέφυρες. Να ξεκαθαρίσουμε, δεν είμαστε λάφυρο προς λεηλασία, ούτε πολύφερνη νύφη για σανίδα σωτηρίας. Όσοι σχεδιάζουν αυτά τα σενάρια πλανώνται πλάνη οικτρά. Το ΠΑΣΟΚ – το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι άθροισμα προσώπων. Είναι πολλαπλασιασμός ιδεών, πρωτοβουλιών, δράσεων και προτάσεων.

Για τη μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Οι μεγάλες μας συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στο Αγρίνιο, στην Αθήνα είναι η αρχή. Εσείς μένετε στις συναντήσεις στελεχών. Εμείς τολμάμε ανοικτές εκδηλώσεις.

Εμείς – ερχόμαστε. Γιατί ο Λαός θα ανταμείψει αυτούς που κράτησαν τη χώρα όρθια, όταν εσείς ήσασταν στο Σύνταγμα συλλήβδην ως σντι-μνημονιακές φωνές. Γιατί εμείς δίνουμε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας με το Πρόγραμμά μας Σχέδιο Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως σας είπε και στην ακρόαση των φορέων,ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, το παρόν σχέδιο Νόμου έχει καθυστερήσει 4χρόνια.

Η θέση μας είναι καθαρή. Θέλουμε μόνιμες οργανικές θέσεις για όλο το υφιστάμενο προσωπικό. Το ίδιο ζητάμε και για την τακτοποίηση του προσωπικού στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Στο οργανόγραμμα του Οργανισμού το 2014 και το 2018 υπάρχουν οι προβλεπόμενες κενές οργανικές θέσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού. ‘Ένα σχήμα συνεργασίας και ελέγχου μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκε για να αποτελεί «εργαλείο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μετεξελίσσεται σε ένα όργανο αποκλειστικής προαίρεσης του υπουργού Πολιτισμού. Αυτό εξάλλου διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού ουσιαστικά θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει τις δράσεις, αλλά και το ποσό της χρηματοδότησης του Ταμείου. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Πολιτισμού δημιουργεί έναν άλλο φορέα. Έναν φορέα που θα παραμείνει εκτός της γενικής κυβέρνησης.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προοπτική. Μια προοπτική με βάση την οποία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μόνο κατ’ όνομα και κατ’ επίφαση θα ανήκει στους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα θα είναι καθαρά όργανο της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο που αποτέλεσε κατάκτηση για τους εργαζόμενους. Δημιουργείται ένα Ταμείο πραγματικό «μόρφωμα» το οποίο κάθε άλλο παρά τη «διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος» υπηρετεί.

Αναφέρω για την Ιστορία τι έχει συμβεί στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας από τη στιγμή, που για πρώτη φορά από τη σύστασή του, η διοίκηση ορίστηκε μονομερώς από την πολιτική ηγεσία.

Το Νοέμβριο του 2017 η πολιτική ηγεσία, οδήγησε το Ταμείο σε οικονομική ασφυξία. Δεν κατέβαλλε για παραπάνω από ένα χρόνο την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Τ.Α.Π.Α. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση του αποθεματικού του. Διόρισε για πρώτη φορά διοίκηση στο Ταμείο, όπου ο πρόεδρος και τα δύο μέλη ήταν αμιγώς από την Κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο αποδείξατε στην πράξη την αντίληψη σας για τη λειτουργία του κράτους. Οι νυν διοικούντες το Ταμείο αφότου έληξε η κατάληψη των γραφείων στην οποία είχε προβεί η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζουν να λοιδορούν τους εργαζόμενους. Η καταγγελία για απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου 3 ετών από τη Διευθύντρια του Ταμείου, εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο σχέδιο υποτιθέμενης «κάθαρσης». Οι μαρτυρικές καταθέσεις υπαλλήλων του Ταμείου δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση, βρίσκεται για λύση ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Αναμένουμε τα πορίσματα τους.

Έχουμε καταστήσει εξ αρχής σαφές, πως είμαστε υπέρ της διαφάνειας και έχουμε σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως εάν και εφόσον αποδειχθεί οτιδήποτε για τον οποιοδήποτε θα ζητήσουμε την παραδειγματική του τιμωρία. Θα είμαστε ωστόσο σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάζει ενόχους. Να σπιλώνει την τιμή και την υπόληψη εργαζομένων ,χωρίς στοιχεία, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τους μικροπολιτικούς της σχεδιασμούς.

Το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας. Επαναλαμβάνω καμία συγκάλυψη προς κανέναν, το δημόσιο χρήμα είναι ιερό. Αναμένουμε και το πόρισμα του ελέγχου σκοπιμότητας που είναι σε εξέλιξη.

Για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και την κατάργηση του «ΟΑ-ΝΜΑ»η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κρούει ανοιχτές θύρες» με 4 και πλέον χρόνια καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα είχαν τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις ήδη από το 2015. Η μεταφορά τους προβλεπόταν, σε νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί προς ψήφιση από το Νοέμβριο του 2014. Το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφίστηκε καθώς, ως γνωστό, με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές.

Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το ερώτημα γιατί οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν τακτοποιήθηκαν το 2018 όταν η κυβέρνηση ενώ είχε έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο το πήρε πίσω; Ποιοι και γιατί έθεσαν τότε εμπόδια στην τακτοποίηση των εργαζομένων;

Για το επίδομα των εργαζομένων που εργάζονται στη νήσο Δήλο χρειάζεται μία πραγματική επιβράβευση και όχι ένα επίδομα «φιλοδώρημα» το οποίο μετά τους φόρους και τις κρατήσεις ουσιαστικά εξαφανίζεται.

Επιμένουμε στη θέση μας ότι στους συγκεκριμένους εργαζόμενους που εργάζονται και διαμένουν μόνιμα στη νήσο Δήλο, πρέπει να καταβάλλεται επίδομα σε ποσοστό 50% του μισθού τους.

Για την παράταση των συμβάσεων εργασίας στο «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε». Η θέση μας είναι η πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό που θα επιλεγεί μετά από διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. Ως εκ τούτου θεωρούμε την παράταση των συμβάσεων ως «μπάλωμα» που δεν βοηθάει επί της ουσίας ούτε το έργο του «Ελληνικού Φεστιβάλ», ούτε τους εργαζόμενους.

Ζητάμε άμεσα την προκήρυξη μονίμων θέσεων εργασίας, με αυξημένη μοριοδότηση όσων εργάζονται στο φορέα με σύμβαση.

Κλείνοντας θεωρούμε θετικές τις τροπολογίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις ψηφίζουμε.

The post Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ. appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή