Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης επέστρεψε κλεμμένο αρχαίο επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο!

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης επέστρεψε κλεμμένο αρχαίο επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο!

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Μανχάταν το επιχρυσωμένο φέρετρο του Nedjemankh, για επιστροφή στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αφού έμαθε ότι είχε κλαπεί από την Αίγυπτο το 2011. Το φέρετρο είχε ψευδή τεκμηρίωση και πλαστογραφημένη αιγυπτιακή άδεια εξαγωγής του…1971!
Το Μουσείο «αγόρασε» το φέρετρο του ιερέα του Ηρακλείου, του θεού Heryshef, τον Ιούλιο του 2017, σημειώνοντας πως «όλες οι αγορές του, έργων αρχαίας τέχνης λαμβάνουν υπ’ όψη την Συνθήκη UNESCO/1970, ομοσπονδιακούς και κρατικούς νόμους!

«Το Μουσείο έπεσε θύμα απάτης, είπε ο πρόεδρος του MΕΤ, D.Weiss. Συμμετείχε άθελά στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων».

Ο διευθυντής M.Hollein, είπε: «Το μουσείο μας πρέπει να είναι ηγέτης στον σεβασμό της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, στην αυστηρότητα και την διαφάνεια. Θα μάθουμε από αυτό το λάθος».

Το φέρετρο του Nedjemankh, είναι περίτεχνα διακοσμημένο, με σκηνές και κείμενα για να προστατεύσουν και να καθοδηγήσουν τον νεκρό στο ταξίδι του στην αιώνια ζωή. Το εξωτερικό του είναι επενδυμένο με χρυσό! Ο χρυσός πιστευόταν ότι βοηθούσε τον αποθανόντα να ξαναγεννηθεί στην επόμενη ζωή. Το φέρετρο ήταν το κεντρικό αντικείμενο έκθεσης, που άνοιξε τον Ιούλιο (2018). Το είδαν 448.096 επισκέπτες-ΠΗΓΗ: ΜΕΤ, 15.2.2019.
Τα έσοδα της έκθεσης του παρανόμως αποκτηθέντος τέχνεργου θα τα δώσει στην Αίγυπτο το ΜΕΤ;

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/355306-To-Metropolitiko-Moyseio-Technes-N-Yorkes-epestrepse-klemmeno-archaio-epichrysomeno-pheretro-sten-Aigypto ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The post Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης επέστρεψε κλεμμένο αρχαίο επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο! appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή