Βιολογικός Καθαρισμός Βουπρασίας: Σε αναμονή της χρηματοδότησης και ένταξης του έργου

Η Βουπρασία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα σε ένα θέμα πολύ σημαντικό, τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μετά την ομόφωνη ψήφιση από το Δ.Σ. χθες 25-02-2019 για την υποβολή πρότασης με τίτλο «Εργο αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Βάρδας και ευρύτερης περιοχής Βουπρασίας» στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Αξονας προτεραιότητας 14 με τίτλο: «Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (πληθυσμός 2000 – 15.000).

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι στο παρελθόν το εν λόγω έργο είχε ενταχθει δύο φορές σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά δεν υλοποιήθηκε και απεντάχθηκε οριστικά το 2014. Ηταν ένας από τους βασικότερους στόχους της θητείας μου και ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Σε εποχές πολύ δύσκολες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρηματοδοτήσαμε με ιδίους πόρους τις απαιτούμενες μελέτες από το 2015, και προετοιμάσαμε το φάκελο, ώστε να τον υποβάλουμε ολοκληρωμένο όταν θα βρισκόταν χρηματοδότηση.

Το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα της αποχέτευσης των λυμάτων, της διάθεσης και της επεξεργασίας τους, με τρόπο απολύτως συμβατό με την Εθνική Νομοθεσία, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το έργο Αποχέτευσης οικισμού Βάρδας και ευρύτερης περιοχής Βουπρασίας αποτελείται από δυο επιμέρους έργα: (1) Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων των οικισμών Βάρδας και Ψαρίου, (2) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων οικισμών πρώην Δήμου Βουπρασίας.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης 17.000 μ. που αφορά στους οικισμούς Βάρδας και Ψαρίου και δύο αντλιοστάσια ένα για κάθε οικισμό. Στο χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου προβλέπεται και η ολοκλήρωση των μελετών για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των έργων προσαγωγής τα λύματα από το κεντρικό αντλιοστάσιο της Βάρδας οδηγούνται στο χώρο της Ε.Ε.Λ. διά μέσου καταθλιπτικού αγωγού, μήκους 570 μ. και στη συνέχεια μέσω βαρυτικού αγωγού μήκους 1480μ. που είναι ήδη κατασκευασμένος.

Στην Ε.Ε.Λ θα καταλήγουν τα αστικά λύματα της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα έχει σχεδιαστεί να δέχεται τα λύματα των οικισμών Βάρδας, Ψαρίου, Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας, καθώς και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής που είναι ομοειδή ως προς τη σύστασή τους με τα αστικά λύματα. Ο αγωγός διάθεσης θα οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον αποδέκτη και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυλλήνης.

Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία τον προϋπολογισμό των κυρίων υποέργων είναι ως ακολούθως: 1) Δίκτυα αποχέτευσης (6.138.000 με Φ.Π.Α) 2) Εργο Ε.Ε.Λ και διάθεσης (7.564.000 με Φ.Π.Α) 3) Δαπάνες αρχαιολογίας (150.000με Φ.Π.Α) 4) Δαπάνες κατασκευής 300 ιδιωτικών συνδέσεων (150.000 με Φ.Π.Α) 5) Υπηρεσίες τεχνικού συμβουλίου διάρκειας 42 μηνών (434.000 με Φ.Π.Α)

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα του Υπουργείου άνοιξε μόλις τον Δεκέμβριο του 2018. Η Δημοτική Αρχή μετά από επίμονη προσπάθεια ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών, υποβάλλει για χρηματοδότηση το σημαντικό αυτό έργο, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και οριστικά μια βασική και υψίστης προτεραιότητας ανάγκη των κατοίκων και απαίτηση δεκαετιών. Στην προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σημαντική ήταν η αρωγή και η υποστήριξη των ειδικών συνεργατών και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για τη μεθοδική και αποτελεσματική προώθηση της διαδικασίας ένταξης των απαιτούμενων μελετών και τη συγκρότηση του σχετικού φακέλου υποβολής της πρότασης.


Πηγή