Υποψήφιος με τη δημ. παράταξη του δημάρχου Χρ. Χριστοδουλόπουλου, ο πρωτοπόρος του Θεάτρου Σκιών, Φ. Πλέσσας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ” ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ, ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Την υποψηφιότητα του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη κ. Φώτη Πλέσσα με την δημοτική παράταξη «ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κύριος Χριστοδουλόπουλος: «Τον Φώτη Πλέσσα τον γνωρίζω εδώ και χρόνια. Αν και ιδιαίτερα σεμνός άνθρωπος, είναι ένας από τους κορυφαίους καραγκιοζοπαίχτες της χώρας μας σήμερα.

Είναι όμως κι ένα πρόσωπο που έχει συμβάλλει αποφασιστικά σε δύο νευραλγικούς τομείς. Ο ένας είναι πολιτιστικός και αφορά στην ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσω της διατήρησης του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, της κουλτούρας του και της τέχνης της φιγούρας.

Ο άλλος και πλέον κρίσιμος, είναι η προβολή της Κουρούτας μας. Επί δεκαετίες, ο Φώτης Πλέσσας έχει συνδέσει το όνομά του με τα καλοκαίρια μας και με το Δημοτικό Κάμπινγκ, όπου έδινε παραστάσεις από το 1992 και για 19 σεζόν!

Αποτελεί μεγάλη μας τιμή και χαρά που αποφάσισε να συμμετέχει στον εκλογικό συνδυασμό της παράταξής μας ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ.

Τον καλωσορίζω και του εύχομαι καλή επιτυχία!».

Από την πλευρά του ο κ. Φώτης Πλέσσας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ήλιδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο τον γνωρίζω εδώ και δεκαετίες και πολύ πριν γίνει δήμαρχος. Είναι ένας καθαρός, καθημερινός και κοινωνικός άνθρωπος.

Εδώ και χρόνια μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, τη διάσωση του Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών, με επίκεντρο την πόλη της Αμαλιάδας και την ιστορική παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς ο μεγάλος Αντώναρος.

Συμπορεύομαι μαζί του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, προκειμένου αυτό το κοινό μας όνειρο να γίνει πραγματικότητα και η πόλη μας μέσω του Καραγκιόζη να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών.

Άλλωστε, η δημοτική του αρχή έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο για τον Δήμο μας, την τελευταία πενταετία. Το έργο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στη μέση.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΩΤΗ ΠΛΕΣΣΑ

Ο Φώτης Πλέσσας γεννήθηκε το 1955 στην Αμαλιάδα. Πατέρας του ήταν ο μεγάλος Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης Αντώνης Πλέσσας (Αντώναρος) που μεγαλούργησε σε Πάτρα και Αμαλιάδα.

Έτσι, από μικρή ηλικία ο Φώτης Πλέσσας μυήθηκε στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου Σκιών. Αρχικά βοηθός του Αντώναρου και έπειτα σε ηλικία 13 ετών ξεκινά να ζωγραφίζει τις πρώτες του φιγούρες και σκηνικά, και αρχίζει την καριέρα του, στα μεγάλα καραγκιοζοθέατρα τις τότε εποχής στην Πάτρα.

Ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο σκιών και το 1980 επιστρέφει στη γενέτειρά του την Αμαλιάδα.

Μέχρι το 1992 μοίραζε τις παραστάσεις και την καθημερινότητά του μεταξύ Πάτρας και Αμαλιάδας. Από το καλοκαίρι του 1992 και για 19 συνεχόμενες θερινές σεζόν, μόνιμο στέκι του γίνεται το Δημοτικό Κάμπινγκ της Κουρούτας, όπου τον παρακολούθησαν καραγκιοζόφιλοι απ’ όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια περιοχή παίζει έως και σήμερα σε ιδιωτικούς χώρους, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές στις παραστάσεις που κάνει από κοινού με τον γιο του Χρήστο, ο οποίος βρίσκεται κοντά του από μικρό παιδί και τα τελευταία 14 χρόνια παίζει κι αυτός επαγγελματικά.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Φώτης Πλέσσας προσπαθεί να κρατήσει τον παραδοσιακό Καραγκιόζη ζωντανό, όπως τον κληρονόμησε από τον αείμνηστο Αντώναρο και έτσι τον αφήνει ως πολιτιστική παρακαταθήκη στο γιο του Χρήστο, συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης.

Ο Φώτης Πλέσσας είναι παντρεμένος με την Μαρία Πλέσσα – Καραλή και έχει –εκτός από τον Χρήστο– δύο ακόμα παιδιά, τον Γιώργο και την Θεοδώρα.


Πηγή