Αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία με την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ – O Απ. Κα […]

Αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία με Στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παρευρέθηκε σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε πως «μια σημαντική υποδομή για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών παίρνει οριστικά την οδό της υλοποίησης, ως μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ως γνωστόν, η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων είναι έργο που υλοποιείται μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηλιδας. Το έργο πρόκειται να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), προϋπολογισμού 9,7 εκατ ευρώ, παρέμβαση που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη θέση Τριανταφυλλιά της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με φορέα λειτουργίας τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Ηλείας. Στο ίδιο έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» συμπεριλήφθηκε και η απόκτηση του ανάλογου μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο Περιφερειακός μας Σχεδιασμός είναι υλοποιήσιμος. Περιλαμβάνει εφικτές λύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν υπηρετώντας την αντίληψη της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα επεξεργασίας απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά την υπογραφή της σύμβασης που έγινε στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα στους έχοντες την πλήρη αρμοδιότητα στους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ, ώστε να θα βοηθήσει όπου χρειαστεί.

Ο κ. Κατσιφάρας ενημερώθηκε συνολικά για την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, δεδομένου ότι καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα επεξεργασίας των σκουπιδιών που τα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγήσει σε αδιέξοδα τους Δήμους της Ηλείας.


Πηγή